poniedziałek, 4 marca 2019

KOSTKA WIŚNIOWA NA BISZKOPCIE



Lubimy lekkie, orzeźwiające ciasta z owocami, więc poza sezonem sięgam do przetworów robionych latem. Wiśnie z kompotu w galaretce świetnie komponują się z puszystym biszkoptem i lekką pianką. 

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka wiśniowa:
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego w kartoniku
  • 2 galaretki wiśniowe + 250 ml wody
Dodatkowo:
  • 200 ml kawy do nasączenia
  • 2 galaretki wiśniowe
  • litrowy słoik kompotu z wiśni drylowanych
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 g tartej gorzkiej czekolady

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiewamy do masy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cynamon i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub na najmniejszych obrotach miksera. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 24 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i kroimy na dwa blaty. 

Pianka wiśniowa: Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i studzimy do temperatury pokojowej. Mleko skondensowane miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż nabierze puszystości i podwoi swoją objętość. Cały czas miksując wlewamy przestudzoną galaretkę. 
 
Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu ponownie układamy na dnie blaszki i nasączamy połową kawy. Wykładamy piankę wiśniową, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy pozostałą kawą i wstawiamy do lodówki do stężenia pianki.
Wiśnie z kompotu odsączamy. Do uzyskanego soku dolewamy tyle wody, aby uzyskać w sumie 900 ml płynu. Sok doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w nim galaretki wiśniowe. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć wrzucamy do niej odsączone wcześniej wiśnie i całość wylewamy na biszkopt z pianką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Przed podaniem śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do smaku łyżeczkę cukru pudru. Wykładamy równą warstwą na galaretkę i posypujemy wiórkami tartej czekolady.

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda wyśmienicie! Do tego filiżanka aromatycznej kawy, dobre towarzystwo i można się delektować :)

    OdpowiedzUsuń