piątek, 1 czerwca 2018

TORT M&M`S - Z BANANAMI I MASŁEM ORZECHOWYM




Dzieci uwielbiają kolorowe niespodzianki. Na Dzień Dziecka proponuję więc łatwy do przygotowania torcik z sypiącymi się drażami. Pomysł podpatrzony gdzieś w internecie okazał się strzałem w dziesiątkę i wprawił wszystkie dzieciaki w zachwyt. W środku znalazły również swoje ulubione smaki, czyli banany i masło orzechowe.  

Biszkopt o średnicy 21  cm:
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 banany
  • sok z cytryny
Dodatkowo:
  • 2 opakowania draży m&m`s
  • 1 opakowanie rurek z kremem
  • 1 słomka do napoju

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z kakao i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 - 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce, a następnie wyjmujemy i kroimy na trzy blaty. 

Krem: Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym i cukrem pudrem. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Wykonanie: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy połową dżemu, układamy plasterki banana i wykładamy 1/3 kremu. Układamy drugi blat biszkoptu, smarujemy pozostałym dżemem, układamy pozostałe plasterki banana i wykładamy połowę pozostałego kremu. Delikatnie dociskamy trzecim blatem biszkoptu. Na środku tortu wbijamy plastikową słomkę do napojów. Wierzch i boki tortu oraz dolną połowę słomki smarujemy pozostałym kremem. Naokoło doklejamy czekoladowe rurki, pozostawiając kawałek wolnej przestrzeni. Do wolnego boku oraz wysmarowanej kremem słomki przyklejamy kolorowe draże. Pozostałe rozsypujemy na całej powierzchni tortu. Na szczyt słomki delikatnie wsuwamy puste opakowanie po drażach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz