Dzieci uwielbiają kolorowe niespodzianki. Na Dzień Dziecka
proponuję więc łatwy do przygotowania torcik z sypiącymi się drażami. Pomysł
podpatrzony gdzieś w internecie okazał się strzałem w dziesiątkę i wprawił
wszystkie dzieciaki w zachwyt. W środku znalazły również swoje ulubione smaki,
czyli banany i masło orzechowe.
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 500 g serka mascarpone
- 250 g masła orzechowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml dżemu z czarnej porzeczki
- 2 banany
- sok z cytryny
- 2 opakowania draży m&m`s
- 1 opakowanie rurek z kremem
- 1 słomka do napoju
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem
z kakao i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy
do tortownicy o średnicy 21 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 - 50 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Studzimy w blaszce, a następnie wyjmujemy i kroimy na trzy blaty.
Krem: Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym
i cukrem pudrem. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z
cytryny, aby nie ściemniały.
Wykonanie: Na paterze układamy pierwszy blat
biszkoptu. Smarujemy połową dżemu, układamy plasterki banana i wykładamy 1/3
kremu. Układamy drugi blat biszkoptu, smarujemy pozostałym dżemem, układamy
pozostałe plasterki banana i wykładamy połowę pozostałego kremu. Delikatnie
dociskamy trzecim blatem biszkoptu. Na środku tortu wbijamy plastikową słomkę
do napojów. Wierzch i boki tortu oraz dolną połowę słomki smarujemy pozostałym
kremem. Naokoło doklejamy czekoladowe rurki, pozostawiając kawałek wolnej
przestrzeni. Do wolnego boku oraz wysmarowanej kremem słomki przyklejamy
kolorowe draże. Pozostałe rozsypujemy na całej powierzchni tortu. Na szczyt
słomki delikatnie wsuwamy puste opakowanie po drażach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz