piątek, 15 czerwca 2018

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI




Drożdżówki z truskawkami to stały punkt sezonu truskawkowego. Idealne na drugie śniadanie lub deser do kawy, do zabrania na piknik i wycieczkę. W opcjach z waniliowym serkiem, budyniem lub samymi truskawkami, zawsze smakują i szybko znikają, bo najlepsze są na świeżo. 

Składniki na 10 drożdżówek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • 125 ml mleka
Dodatkowo:
  • 10 łyżek waniliowego serka lub budyniu
  • 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
  • 300 g truskawek
Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 20 g zimnego masła

Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru i łyżką letniego mleka, odstawiamy na 15 minut, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z resztą mleka i cukru, żółtkiem i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 10 równych porcji. Każdą porcję formujemy w gładką kuleczkę, delikatnie rozpłaszczamy i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po środku każdej wyrośniętej drożdżówki robimy wgłębienie dnem szklanki oprószonej mąką, energicznie dociskając niemalże do samego dna. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka, a wgłębienia wypełniamy serkiem waniliowym lub budyniem. Na wierzchu układamy połówki truskawek, rozcięciem do góry. Składniki kruszonki zagniatamy do uzyskania sypkiej konsystencji i obficie posypujemy drożdżówki. Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Pieczemy 18 – 20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz