Drożdżówki z truskawkami to stały punkt sezonu
truskawkowego. Idealne na drugie śniadanie lub deser do kawy, do zabrania na
piknik i wycieczkę. W opcjach z waniliowym serkiem, budyniem lub samymi
truskawkami, zawsze smakują i szybko znikają, bo najlepsze są na świeżo.
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 1 żółtko
- 125 ml mleka
- 10 łyżek waniliowego serka lub budyniu
- 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
- 300 g truskawek
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 20 g zimnego masła
Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru i łyżką letniego mleka,
odstawiamy na 15 minut, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki
razem z resztą mleka i cukru, żółtkiem i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy
jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę
przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i
dzielimy na 10 równych porcji. Każdą porcję formujemy w gładką kuleczkę,
delikatnie rozpłaszczamy i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej
papierem lub matą do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut
w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po środku każdej wyrośniętej drożdżówki
robimy wgłębienie dnem szklanki oprószonej mąką, energicznie dociskając
niemalże do samego dna. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z
łyżeczką mleka, a wgłębienia wypełniamy serkiem waniliowym lub budyniem. Na
wierzchu układamy połówki truskawek, rozcięciem do góry. Składniki kruszonki
zagniatamy do uzyskania sypkiej konsystencji i obficie posypujemy drożdżówki.
Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 1600C (lub do
1800C bez termoobiegu). Pieczemy 18 – 20 minut, do czasu aż ładnie
się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz