poniedziałek, 25 czerwca 2018

CZEREŚNIA W CZEKOLADZIE - SERNIK NA ZIMNO




Marzyły mi się czereśnie w czekoladzie i tak powstał ten szybki serniczek na zimno. Na spodzie z ciastek oreo, z dużą ilością dobrej, mlecznej czekolady w masie serowej i gorzkiej w galaretkowej piance z czereśniami. Nie dodawałam dodatkowego cukru, bo dla mnie jest wystarczająco słodkie dzięki czekoladzie i czereśniom, ale w razie potrzeby można dosłodzić masę serową wg gustu. Bardzo polecam!

Spód:
  • 200 g ciastek oreo
  • 40 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki żelatyny
Czereśnie w czekoladzie:
  • 2 galaretki wiśniowe + 500 ml wody
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g czereśni

Spód: Ciasteczka oreo wkładamy do malaksera i rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy dno blaszki o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większej (aby łatwiej wyjąć gotowe ciasto warto ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: Czekoladę roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody i również studzimy do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Twaróg miksujemy z roztopioną czekoladą i płynną żelatyną. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy (jeśli masa będzie mało słodka opcjonalnie można dodać 1 – 2 łyżki cukru pudru). Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki do stężenia. 

Czereśnie w czekoladzie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy do momentu aż zaczną lekko tężeć. Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Czereśnie pestkujemy. Serek mascarpone miksujemy dodając stopniowo roztopioną czekoladę, a następnie zaczynającą tężeć, ale wciąż płynną galaretkę. Do masy dodajemy wypestkowane czereśnie. Mieszamy i wylewamy na stężałą masę serową. Wstawiamy na do lodówki do momentu stężenia masy czekoladowej.

4 komentarze:

  1. Szczerze muszę przyznać, że to ciasto prezentuje się bardzo smacznie. Przepis nie jest trudny, na pewno je wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, chyba już wiem co upiekę mężowi w weekend. Mam nadzieję, że i nam przepis się uda oraz, że będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecież to wygląda wyjątkowo pysznie! Ja gotować niestety nie potrafię, ale podziwiać Twój talent moge :)

    OdpowiedzUsuń