poniedziałek, 18 czerwca 2018

DŻEM TRUSKAWKOWY Z KIWI




Od kiedy w ogrodzie dojrzały truskawki i czereśnie nikt już nie miał ochoty na kupione z przyzwyczajenia kiwi, więc dodałam je do dżemu. Wyszło bardzo fajne połączenie, na szybko, z pomocą cukru żelującego, dzięki któremu udało się zachować piękny kolor i idealnie miękkie, ale nie rozgotowane kawałki owoców. Jest tak pyszny, że te kilka małych słoiczków zjemy pewnie jeszcze przed końcem lata.

Składniki na 5 – 6 słoików o pojemności 250 ml:
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg mocno dojrzałych kiwi
  • 0,5 kg cukru żelującego 2:1
  • sok z 1 dużej cytryny

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut, aby wytwarzający się sok częściowo odparował. Kiwi obieramy i kroimy na małe kawałki (zbyt twarde środki można wyciąć). Dodajemy do częściowo rozgotowanych truskawek razem z sokiem z cytryny i gotujemy razem kolejne 15 minut. Wsypujemy cukier żelujący i cały czas mieszając gotujemy 3 – 5 minut od momentu wrzenia. Gorący dżem przekładamy do słoików i natychmiast zakręcamy. Po ostygnięciu sprawdzamy czy wszystkie zakrętki mają wklęsłe środki i wynosimy do spiżarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz