środa, 27 czerwca 2018

GOLONKI Z INDYKA W KALAREPIE




Młoda kalarepa nadaje się do duszenia w całości, wraz z liśćmi i łodygami. Na jej bazie przygotowałam pyszny, letni obiad z golonką indyka. Takie lekkie danie z młodymi ziemniaczkami i koperkiem o tej porze roku smakuje najlepiej.

  • 3 – 4 golonki z indyka
  • 2 kalarepy wraz z liśćmi
  • 2 marchewki
  • ½ małego selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku

Golonki oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do garnka, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz 0,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Z kalarepy odcinamy liście. Wycinamy z nich twarde łodygi, które kroimy w drobne talarki, a same liście odkładamy. Kalarepę, marchew i selera obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Warzywa razem z pokrojonymi łodygami wrzucamy do garnka z golonką. Delikatnie solimy i gotujemy 20 minut. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
W tym czasie liście kalarepy kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i lekko ją szklimy. Dorzucamy posiekane liście i smażymy 5 minut, aby zmiękły. Oprószamy łyżką mąki i mieszając podsmażamy 2 – 3 minuty.
Golonki wyjmujemy, a do sosu z warzywami dodajemy zasmażkę z liśćmi. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Golonki ponownie wkładamy do sosu i podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz