poniedziałek, 4 czerwca 2018

BRZOSKWINIOWY SERNIK NA ZIMNO




Na spotkania w letnie, upalne dni polecam pyszny sernik z musem brzoskwiniowym na biszkoptach. Bez pieczenia, dobrze schłodzony i orzeźwiający będzie idealnym deserem dla ochłody.

Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki krystaliczne lub cytrynowe
  • 300 ml wody
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów (400g)
  • 50 g mlecznej czekolady

Brzoskwinie odsączamy z syropu i miksujemy na mus. Szklankę syropu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki brzoskwiniowe. Studzimy i mieszamy z musem brzoskwiniowym. Odstawiamy do momentu aż zacznie tężeć. Do pozostałego syropu z brzoskwiń dolewamy zimnej, przegotowanej wody, tak aby uzyskać w sumie 250 ml płynu do nasączania biszkoptów.
Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Studzimy. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy przestudzone, ale wciąż płynne galaretki i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.
Blaszkę o wymiarach 20 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę biszkoptów delikatnie nasączonych syropem brzoskwiniowym. Wylewamy 1/3 masy serowej, a następnie połowę tężejącej galaretki brzoskwiniowej. Układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów, wylewamy połowę pozostałej masy serowej i resztę galaretki brzoskwiniowej. Układamy trzecią warstwę nasączonych biszkoptów, wylewamy resztę masy serowej, a wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce. Dekorujemy wg uznania, np. rozetkami bitej śmietany.

1 komentarz:

  1. Serniki na zimno zawsze są super na takie upały, jak mamy teraz. Fajny przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń