Na spotkania w letnie, upalne dni polecam pyszny sernik z
musem brzoskwiniowym na biszkoptach. Bez pieczenia, dobrze schłodzony i
orzeźwiający będzie idealnym deserem dla ochłody.
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 galaretki krystaliczne lub cytrynowe
- 300 ml wody
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów (400g)
- 50 g mlecznej czekolady
Brzoskwinie odsączamy z syropu i miksujemy na mus. Szklankę
syropu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki brzoskwiniowe. Studzimy i
mieszamy z musem brzoskwiniowym. Odstawiamy do momentu aż zacznie tężeć. Do
pozostałego syropu z brzoskwiń dolewamy zimnej, przegotowanej wody, tak aby
uzyskać w sumie 250 ml płynu do nasączania biszkoptów.
Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wrzątku.
Studzimy. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy przestudzone, ale wciąż płynne
galaretki i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą
serową.
Blaszkę o wymiarach 20 x 26 cm wykładamy papierem do
pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę biszkoptów delikatnie
nasączonych syropem brzoskwiniowym. Wylewamy 1/3 masy serowej, a następnie
połowę tężejącej galaretki brzoskwiniowej. Układamy drugą warstwę nasączonych
biszkoptów, wylewamy połowę pozostałej masy serowej i resztę galaretki
brzoskwiniowej. Układamy trzecią warstwę nasączonych biszkoptów, wylewamy
resztę masy serowej, a wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce. Dekorujemy
wg uznania, np. rozetkami bitej śmietany.
Serniki na zimno zawsze są super na takie upały, jak mamy teraz. Fajny przepis. :-)
OdpowiedzUsuń