Pałki w pysznej, chrupiącej panierce z chipsów
ziemniaczanych to pomysł na oryginalne podanie kurczaka. Danie jest bardzo
proste, lecz z pewnością zrobi furorę wśród młodszych biesiadników.
- 10 pałek z kurczaka
- 150 g chipsów ziemniaczanych o smaku paprykowym
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem. Pałki z
kurczaka myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużego woreczka lub pojemnika z
pokrywką. Polewamy mieszaniną majonezu i jogurtu. Mieszamy, aby całe mięso się
nią pokryło, zamykamy i wstawiamy na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą
noc) do lodówki.
Chipsy wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną wkładamy do
pojemnika malaksera (rozdrabniacza). Miksujemy do uzyskania konsystencji
drobnej kruszonki.
Pałki wyjmujemy z lodówki, ponownie mieszamy, aby całe były
pokryte mieszaniną majonezu z jogurtem i kolejno panierujemy w chipsach,
delikatnie dociskając, aby przykleiło się jak najwięcej panierki. Układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 55 minut w piekarniku
rozgrzanym do 2000C. Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz