środa, 20 czerwca 2018

PAŁKI W CHIPSACH




Pałki w pysznej, chrupiącej panierce z chipsów ziemniaczanych to pomysł na oryginalne podanie kurczaka. Danie jest bardzo proste, lecz z pewnością zrobi furorę wśród młodszych biesiadników.

  • 10 pałek z kurczaka
  • 150 g chipsów ziemniaczanych o smaku paprykowym
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużego woreczka lub pojemnika z pokrywką. Polewamy mieszaniną majonezu i jogurtu. Mieszamy, aby całe mięso się nią pokryło, zamykamy i wstawiamy na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Chipsy wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną wkładamy do pojemnika malaksera (rozdrabniacza). Miksujemy do uzyskania konsystencji drobnej kruszonki.
Pałki wyjmujemy z lodówki, ponownie mieszamy, aby całe były pokryte mieszaniną majonezu z jogurtem i kolejno panierujemy w chipsach, delikatnie dociskając, aby przykleiło się jak najwięcej panierki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz