Moja modyfikacja popularnej sałatki makaronowej z szynką.
Dzięki pikantnym kawałkom kurczaka jest bardziej wyrazista i sycąca. W upalne
dni, takie jak w tym tygodniu, świetnie sprawdzi się nawet zamiast obiadu.
- 250 g makaronu w kształcie ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy konserwowej
- pęczek koperku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
rozgrzanym oleju na rumiano z wszystkich stron. Pod koniec smażenia oprószamy
przyprawą do gyrosa. Studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zapobiec sklejaniu. Do makaronu dodajemy
mięso, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, odsączoną kukurydzę oraz drobno
posiekany koperek. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
lubię bardzo takie sałatki
OdpowiedzUsuń