Sezon na świeży bób nie trwa zbyt długo, więc staram się
wykorzystywać go maksymalnie. Mój prosty i niewyszukany pomysł obiadowy to
kotleciki z bobu i jajek. Idealne dla wegetarian lub na zdrowy obiad dla całej
rodziny. Polecam!
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 250 g ugotowanego bobu
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju. Studzimy. Jajka na twardo obieramy i kroimy w drobna kostkę. Ugotowany i
przestudzony bób obieramy z łupinek, a następnie rozgniatamy widelcem. Łączymy
cebulę, bób oraz jajka gotowane i surowe. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej i
drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dobrze mieszamy i formujemy niewielki, okrągłe kotleciki. Panierujemy w bułce
tartej i obsmażymy na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz