środa, 23 maja 2018

KOTLETY Z BOBU I JAJEK




Sezon na świeży bób nie trwa zbyt długo, więc staram się wykorzystywać go maksymalnie. Mój prosty i niewyszukany pomysł obiadowy to kotleciki z bobu i jajek. Idealne dla wegetarian lub na zdrowy obiad dla całej rodziny. Polecam!

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 250 g ugotowanego bobu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka na twardo obieramy i kroimy w drobna kostkę. Ugotowany i przestudzony bób obieramy z łupinek, a następnie rozgniatamy widelcem. Łączymy cebulę, bób oraz jajka gotowane i surowe. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i formujemy niewielki, okrągłe kotleciki. Panierujemy w bułce tartej i obsmażymy na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz