Na piątkowy obiad, w szczególności dla dzieci, polecam cannelloni
na słodko z twarogiem. Makaronowe rurki obtoczyłam w kruszonych płatkach
kukurydzianych i podałam z bitą śmietaną i cynamonem. Smakowało cudownie!
- 10 rurek makaronu cannelloni
- 500 g twarogu w kostce
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 3 – 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16g
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- olej do smażenia
Rurki cannelloni gotujemy w delikatnie
osolonej wodzie do miękkości, 4 -5 minut. Odsączamy i przelewamy zimną wodą,
aby się nie posklejały.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietankę, żółtko,
cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Masą serową napełniamy makaronowe
rurki.
Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka. Płatki kukurydziane
rozgniatamy na drobne kawałki. Nadziane rurki panierujemy w jajku i
rozgniecionych płatkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z wszystkich
stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z bitą śmietaną i cynamonem.
ale smacznie wyglądaja
OdpowiedzUsuń