piątek, 11 maja 2018

CANNELLONI NA SŁODKO Z TWAROGIEM




Na piątkowy obiad, w szczególności dla dzieci, polecam cannelloni na słodko z twarogiem. Makaronowe rurki obtoczyłam w kruszonych płatkach kukurydzianych i podałam z bitą śmietaną i cynamonem. Smakowało cudownie!

  • 10 rurek makaronu cannelloni
  • 500 g twarogu w kostce
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  •  ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • olej do smażenia

Rurki cannelloni gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, 4 -5 minut. Odsączamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejały.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietankę, żółtko, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Masą serową napełniamy makaronowe rurki.
Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka. Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobne kawałki. Nadziane rurki panierujemy w jajku i rozgniecionych płatkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z wszystkich stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z bitą śmietaną i cynamonem.

1 komentarz: