środa, 9 maja 2018

CIASTO CZERWONY KAPTUREK




Truskawki dopiero się u nas rozkręcają, więc aby osłodzić sobie czas oczekiwania na świeże, soczyste owoce dojrzewające w majowym słońcu zapraszam na Czerwonego Kapturka – ciasto truskawkowe bez truskawek. 

Biszkopt makowy:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki suchego maku
Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowo-truskawkowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 galaretki truskawkowe + 400 ml wody
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe + 600 ml wody

Biszkopt makowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową oraz suchy mak i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 36 cm lub podobnej, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 36 cm lub podobnej, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Masa śmietankowo-truskawkowa: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając wlewamy zaczynającą tężeć, ale wciąż płynną galaretkę. 

Wykonanie: Na biszkopt makowy, który pozostawiamy w blaszce, wykładamy masę śmietankowo-truskawkową. Wyrównujemy i układamy jasny biszkopt. Wkładamy do lodówki do stężenia masy.

Dodatkowo: Dwie kolejne galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Przelewamy do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężałą galaretkę kroimy w drobną kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając łyżeczkę cukru pudru do smaku. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy pokrojoną galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz