Truskawki dopiero się u nas rozkręcają, więc aby osłodzić
sobie czas oczekiwania na świeże, soczyste owoce dojrzewające w majowym słońcu
zapraszam na Czerwonego Kapturka – ciasto truskawkowe bez truskawek.
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki suchego maku
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 galaretki truskawkowe + 400 ml wody
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe + 600 ml wody
Biszkopt makowy: Białka oddzielamy od żółtek i
ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając
stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy
przesianą mąkę tortową oraz suchy mak i delikatnie mieszamy przy pomocy
szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o
wymiarach 22 x 36 cm lub podobnej, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.
Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo
dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą
mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie
utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 36 cm lub
podobnej, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 – 25 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu). Studzimy.
Masa śmietankowo-truskawkowa: Galaretki truskawkowe
rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając wlewamy zaczynającą tężeć, ale
wciąż płynną galaretkę.
Wykonanie: Na biszkopt makowy, który pozostawiamy w
blaszce, wykładamy masę śmietankowo-truskawkową. Wyrównujemy i układamy jasny
biszkopt. Wkładamy do lodówki do stężenia masy.
Dodatkowo: Dwie kolejne galaretki truskawkowe
rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Przelewamy do płaskiego pojemnika
wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Stężałą galaretkę kroimy w drobną kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
dodając łyżeczkę cukru pudru do smaku. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy
pokrojoną galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz