Szyszki drobiowe to ciekawy i nietypowy pomysł na podanie
piersi z kurczaka. Sprawdzą się na drugie danie lub jako oryginalna przekąska
na imprezie.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 50 g masła
- 1 – 2 szklanki płatków kukurydzianych
Mięso kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy czosnek
przeciśniętym przez praskę, jogurt i majonez oraz sól, pieprz, zioła
prowansalskie i paprykę. Dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3
godziny, a najlepiej na całą noc.
Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Z masy
mięsnej formujemy podłużne klopsiki przypominające kształtem szyszki i panierujemy
je w płatkach.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i
posypujemy wiórkami masła.
Pieczemy 45 minut, bez przykrycia, w piekarniku rozgrzanym
do 1800C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz