czwartek, 17 maja 2018

SZYSZKI DROBIOWE




Szyszki drobiowe to ciekawy i nietypowy pomysł na podanie piersi z kurczaka. Sprawdzą się na drugie danie lub jako oryginalna przekąska na imprezie.

Składniki na 10 – 12 sztuk
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo:
  • 50 g masła
  • 1 – 2 szklanki płatków kukurydzianych

Mięso kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśniętym przez praskę, jogurt i majonez oraz sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę. Dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Z masy mięsnej formujemy podłużne klopsiki przypominające kształtem szyszki i panierujemy je w płatkach.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypujemy wiórkami masła.
Pieczemy 45 minut, bez przykrycia, w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz