piątek, 25 maja 2018

TARTA SERNIKOWA Z OREO




Ciasteczka oreo, jak mało które, są wprost stworzone dla serników. Tworzą z nimi idealną parę pięknie kontrastując kolorem i harmonizując smakiem. Po dwóch sernikach z oreo (tutaj i tutaj) przyszedł czas na tartę. Zużyłam do niej 2 opakowania ciastek po 16 sztuk w każdym. Ciasteczka zatopione w serniku są miękkie i wilgotne, a te na górze chrupiące. Całość jest lekka, puszysta, nieskomplikowana i obłędnie pyszna. Gorąco polecam!

Spód:
  • 20 ciastek oreo (ok. 200 g)
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1 duże jajko
  • 6 ciastek oreo
Bita śmietana:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 6 ciastek oreo

Spód: Ciastka (razem z nadzieniem) drobno kruszymy w malakserze. Dodajemy płynne masło i mieszkamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przesypujemy do formy na tartę o średnicy górnej 26 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i równą warstwą wgniatamy w spód i boki, mocno dociskając. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Masa serowa: Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mielony twaróg i kwaśną śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy ciastka oreo połamane na mniejsze kawałki, mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w stygnącym piekarniku, a następnie chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce. 

Bita śmietana: Przed podaniem schłodzoną tartę wyjmujemy z lodówki i pokrywamy bitą śmietaną przygotowaną z kremówki i cukru pudru. Wierzch posypujemy połamanymi ciasteczkami oreo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz