Ciasteczka oreo, jak mało które, są wprost stworzone dla
serników. Tworzą z nimi idealną parę pięknie kontrastując kolorem i
harmonizując smakiem. Po dwóch sernikach z oreo (tutaj i tutaj) przyszedł czas
na tartę. Zużyłam do niej 2 opakowania ciastek po 16 sztuk w każdym. Ciasteczka
zatopione w serniku są miękkie i wilgotne, a te na górze chrupiące. Całość jest
lekka, puszysta, nieskomplikowana i obłędnie pyszna. Gorąco polecam!
- 20 ciastek oreo (ok. 200 g)
- 60 g roztopionego masła
- 500 g mielonego twarogu
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 1 duże jajko
- 6 ciastek oreo
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 6 ciastek oreo
Spód: Ciastka (razem z nadzieniem) drobno kruszymy w
malakserze. Dodajemy płynne masło i mieszkamy do uzyskania konsystencji mokrego
piasku. Masę przesypujemy do formy na tartę o średnicy górnej 26 cm z dnem
wyłożonym papierem do pieczenia i równą warstwą wgniatamy w spód i boki, mocno
dociskając. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Masa serowa: Jajko miksujemy z cukrem i cukrem
waniliowym. Dodajemy mielony twaróg i kwaśną śmietanę. Miksujemy do połączenia
się składników. Na koniec wsypujemy ciastka oreo połamane na mniejsze kawałki,
mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do 1600C. Studzimy w stygnącym piekarniku, a następnie
chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce.
Bita śmietana: Przed podaniem schłodzoną tartę wyjmujemy
z lodówki i pokrywamy bitą śmietaną przygotowaną z kremówki i cukru pudru.
Wierzch posypujemy połamanymi ciasteczkami oreo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz