poniedziałek, 14 maja 2018

BRZOSKWINKA NA SUCHARACH - TORCIK BEZ PIECZENIA




Spód z sucharów i nutelli sprawdził się już w wielu ciastach, a cała rodzina po prostu go uwielbia. Tym razem połączyłam go z soczystą brzoskwinią w masie budyniowej z galaretką i bitą śmietaną zwieńczoną bezikami. Bezy warto upiec samodzielnie z tego przepisu. U mnie wciąż zostają jakieś niewykorzystane białka, które w przypadku braku innych pomysłów najczęściej kończą właśnie w bezikach. 

Spód:
  • 200 g sucharów
  • 220 g kremu czekoladowego typu Nutella
Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g masła
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
Pianka śmietankowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 10 – 15 bezików kakaowych

Spód: Suchary drobno kruszymy lub mielimy. Dodajemy krem czekoladowy i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm mocno ugniatając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy brzoskwiniowej.

Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę. Do syropu z brzoskwiń dolewamy tyle wody, aby otrzymać w sumie 500 ml płynu. Szklankę płynu mieszamy z budyniem śmietankowym, a resztę zagotowujemy. Wlewamy budyń i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści. Budyń zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy proszek galaretkowy. Intensywnie mieszamy, aż dobrze się rozpuści i połączy z masą budyniową. Odstawiamy do przestudzenia. Po osiągnięciu temperatury pokojowej do masy dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy i przelewamy na spód z sucharów. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Pianka śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Wykładamy na masę brzoskwiniową i posypujemy drobno pokruszonymi bezikami. Pozostałe beziki wykorzystujemy do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz