Spód z sucharów i nutelli sprawdził się już w wielu
ciastach, a cała rodzina po prostu go uwielbia. Tym razem połączyłam go z
soczystą brzoskwinią w masie budyniowej z galaretką i bitą śmietaną zwieńczoną
bezikami. Bezy warto upiec samodzielnie z tego przepisu. U mnie wciąż zostają
jakieś niewykorzystane białka, które w przypadku braku innych pomysłów
najczęściej kończą właśnie w bezikach.
- 200 g sucharów
- 220 g kremu czekoladowego typu Nutella
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g masła
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 330 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 10 – 15 bezików kakaowych
Spód: Suchary drobno kruszymy lub mielimy. Dodajemy
krem czekoladowy i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę
wykładamy na dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm mocno ugniatając. Wstawiamy
do lodówki na czas przygotowania masy brzoskwiniowej.
Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączamy i kroimy w
kostkę. Do syropu z brzoskwiń dolewamy tyle wody, aby otrzymać w sumie 500 ml
płynu. Szklankę płynu mieszamy z budyniem śmietankowym, a resztę zagotowujemy.
Wlewamy budyń i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy masło i
podgrzewamy, aż się rozpuści. Budyń zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy
proszek galaretkowy. Intensywnie mieszamy, aż dobrze się rozpuści i połączy z
masą budyniową. Odstawiamy do przestudzenia. Po osiągnięciu temperatury
pokojowej do masy dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy i przelewamy na spód
z sucharów. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Pianka śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno z
łyżeczką cukru pudru. Wykładamy na masę brzoskwiniową i posypujemy drobno
pokruszonymi bezikami. Pozostałe beziki wykorzystujemy do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz