Krakersik bakaliowo-kajmakowy pełen jest różnych smaków,
które idealnie do siebie pasują, dając niezwykłe doznania smakowe. Zrobiłam to
ciasto tak na szybko, aby wykorzystać białka pozostałe z innych wypieków, a pobiło
wszystkie inne na głowę! Jest pyszne, a do tego łatwe i szybkie w wykonaniu.
Bardzo polecam!
- 6 białek
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek
- 250 g masła
- 460 g masy kajmakowej (1 puszka)
- 330 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 opakowanie słonych krakersów (ok. 150 g)
- 50 g mlecznej czekolady
Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli
na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a na
koniec wsypujemy łyżkę mąki oraz mielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki.
Delikatnie mieszamy z pianą białkową i przelewamy do formy o wymiarach 22 x 26
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Studzimy.
Masa kajmakowa: Miękkie masło miksujemy z masą
kajmakową do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę krótko
ubijamy. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z łyżeczką cukru pudru i ubijamy na sztywno.
Wykonanie: Biszkopt bakaliowy smarujemy połową masy
kajmakowej. Układamy warstwę krakersów, jeden obok drugiego i smarujemy
pozostałą masą kajmakową. Układamy drugą warstwę krakersów, a na nią wykładamy
masę śmietankową. Wierzch posypujemy mleczną czekoladą startą na tarce. Ciasto
chłodzimy w lodówce.
Mniam! Boskie połączenie:)
OdpowiedzUsuń