poniedziałek, 21 maja 2018

KRAKERSIK NA BAKALIOWYM SPODZIE




Krakersik bakaliowo-kajmakowy pełen jest różnych smaków, które idealnie do siebie pasują, dając niezwykłe doznania smakowe. Zrobiłam to ciasto tak na szybko, aby wykorzystać białka pozostałe z innych wypieków, a pobiło wszystkie inne na głowę! Jest pyszne, a do tego łatwe i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam!

Biszkopt bakaliowy:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
Masa kajmakowa:
  • 250 g masła
  • 460 g masy kajmakowej (1 puszka)
Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie słonych krakersów (ok. 150 g)
  • 50 g mlecznej czekolady

Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a na koniec wsypujemy łyżkę mąki oraz mielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Delikatnie mieszamy z pianą białkową i przelewamy do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Masa kajmakowa: Miękkie masło miksujemy z masą kajmakową do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z łyżeczką cukru pudru i ubijamy na sztywno.

Wykonanie: Biszkopt bakaliowy smarujemy połową masy kajmakowej. Układamy warstwę krakersów, jeden obok drugiego i smarujemy pozostałą masą kajmakową. Układamy drugą warstwę krakersów, a na nią wykładamy masę śmietankową. Wierzch posypujemy mleczną czekoladą startą na tarce. Ciasto chłodzimy w lodówce.

1 komentarz: