poniedziałek, 7 maja 2018

GOFRY Z MNISZKIEM LEKARSKIM




Wraz z początkiem maja wszystkie okoliczne łąki oraz przydomowe trawniki pokrywają się żółtym kobiercem mniszków. Nie mogę przejść obok nich obojętnie, więc lądują też w mojej kuchni. Zapraszam na pyszne, chrupiące gofry ze sporą porcją zdrowych, żółciutkich płatków.  

Składniki na 12 – 14  gofrów:
  • 1 szklanka płatków mniszka lekarskiego (ok. 80 główek)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • szczypta soli

Główki mniszków zbieramy w słoneczny dzień i na 15 – 30 minut rozsypujemy na gazecie, aby wyszły z nich wszystkie robaczki. Następnie z zielonych koszyczków wyskubujemy żółte płatki wraz z cennym pyłkiem. Szklankę płatków miksujemy z mąką, cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i żółtkami. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia i chrupkości. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem lub frużeliną owocową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz