Wraz z początkiem maja wszystkie okoliczne łąki oraz
przydomowe trawniki pokrywają się żółtym kobiercem mniszków. Nie mogę przejść
obok nich obojętnie, więc lądują też w mojej kuchni. Zapraszam na pyszne,
chrupiące gofry ze sporą porcją zdrowych, żółciutkich płatków.
- 1 szklanka płatków mniszka lekarskiego (ok. 80 główek)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z ½ cytryny
- szczypta soli
Główki mniszków zbieramy w słoneczny dzień i na 15 – 30
minut rozsypujemy na gazecie, aby wyszły z nich wszystkie robaczki. Następnie z
zielonych koszyczków wyskubujemy żółte płatki wraz z cennym pyłkiem. Szklankę
płatków miksujemy z mąką, cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia,
skórką z cytryny i żółtkami. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy
porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia i chrupkości. Podajemy
z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem lub frużeliną owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz