sobota, 29 października 2016

BABECZKI NA HALLOWEEN - DYNIOWE Z NUTELLOWĄ PIANKĄ




Na prośbę córki powstały dziś u nas te słodko-paskudne babeczki z pająkami -  idealne na Halloween. Pod tematycznymi ozdobami kryją się pyszne babeczki czekoladowo-dyniowe z delikatną pianką o smaku Nutelli. Dzięki gotowym dekoracjom na patyczkach pracy z nimi niewiele, a efekt odstraszający został osiągnięty.

Składniki na 12 babeczek:
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanka cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki maślanki
  • 50 ml oleju
  • 1 czubata łyżka kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni
Pianka:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (Nutella)

Babeczki: Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Jajko miksujemy z olejem i kefirem. Cukier mieszamy z mąką, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy płynne składniki i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy posiekaną czekoladę i mus z dyni. Mieszamy i przekładamy do papilotek na babeczki, napełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Pianka: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy krem czekoladowy i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy na górę babeczek. Dekorujemy gotowymi ozdobami na Halloween, np. pajączkami na patyczkach.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz