wtorek, 18 października 2016

ROLADKI CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWE




Uwielbiamy czosnek i natkę pietruszki, więc dodaję je do większości dań. Tym razem powstał zdrowy farsz do schabowych roladek. Mięsko wyszło niezwykle soczyste i aromatyczne. Ale nam smakowało!

  • 5 - 6 plastrów schabu bez kości
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • 1 jajko do panierowania
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Schab cienko rozklepujemy, oprószamy solą i pieprzem. Drobno posiekaną natkę pietruszki i czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z majonezem i smarujemy plastry schabu.  Zwijamy ciasne roladki, delikatnie zawijając brzegi do środka, aby farsz nie wypłynął.
Roladki panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z wszystkich stron. Pod koniec zmniejszamy ogień, a patelnię na kilka minut przykrywamy pokrywką, aby roladki „doszły” w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz