poniedziałek, 3 października 2016

ZUPA KREM Z DYNI




Krem z dyni można przygotować na wiele sposób. Bardzo długo szukałam idealnego dla nas połączenia i zdecydowanie wygrała wersja z lekko orientalną nutą imbiru, kurkumy i cynamonu. Idealna w słotne, jesienne dni, kiedy po powrocie z pracy czy szkoły potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego. Dzięki wyważonym smakom zajadają się nią dzieci i dorośli.

  • 600 g dyni bez skórki i gniazd nasiennych
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 biała część pora
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • duża szczypta imbiru
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta kurkumy
  • duża szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki, marchewkę, cebulę, pora i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy pokrojone warzywa i mieszając, podsmażamy przez około 5 – 10 minut. Przekładamy do garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 20 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę, po dużej szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy i cynamonu oraz sól i pieprz do smaku. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu i ewentualnie oprószamy niewielką ilością słodkiej lub ostrej papryki.

4 komentarze: