Krem z dyni można przygotować na wiele sposób. Bardzo długo
szukałam idealnego dla nas połączenia i zdecydowanie wygrała wersja z lekko
orientalną nutą imbiru, kurkumy i cynamonu. Idealna w słotne, jesienne dni,
kiedy po powrocie z pracy czy szkoły potrzebujemy czegoś sycącego i
rozgrzewającego. Dzięki wyważonym smakom zajadają się nią dzieci i dorośli.
- 600 g dyni bez skórki i gniazd nasiennych
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 biała część pora
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- duża szczypta imbiru
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta kurkumy
- duża szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki, marchewkę, cebulę, pora i czosnek obieramy i
kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy pokrojone
warzywa i mieszając, podsmażamy przez około 5 – 10 minut. Przekładamy do garnka
i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok.
20 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę, po dużej
szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy i cynamonu oraz sól i pieprz do
smaku. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z kleksem kwaśnej
śmietany lub jogurtu i ewentualnie oprószamy niewielką ilością słodkiej lub
ostrej papryki.
uwielbiam zupy dyniowe,
OdpowiedzUsuńpysznie doprawiona :)
Bardzo lubię taką zupę. Na jesień idealna :)
OdpowiedzUsuńpyszna robie kolejny już raz
OdpowiedzUsuńsuper przepis zupka bardzo smaczna, polecam
OdpowiedzUsuń