U mnie dziś jesienne smaki i kolory. Przygotowałam torcik na
biszkoptach dyniowych z delikatna nutą cynamonu, masą serową i galaretką z
musem z pieczonej dyni. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i zdecydowanie
nietuzinkowe. Polecam!
- ½ szklanki musu z pieczonej dyni
- 4 jajka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki maki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 400 g mielonego twarogu z wiaderka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka żelatyny
- 2 szklanki musu z pieczonej dyni
- 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
Biszkopt dyniowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
ze szczyptą soli na lśniącą, sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo
dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z
kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mus dyniowy. Całość delikatnie
mieszamy przy pomocy szpatułki i przelewamy po równo do dwóch tortownic o
średnicy 20 – 22 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu).
Masa serowa: Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i
masłem, do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki
wrzącej wody, lekko studzimy i dodajemy do masy serowej. Miksujemy.
Galaretka dyniowa: Galaretki rozpuszczamy w 1
szklance wrzącej wody. Studzimy i mieszamy z musem dyniowym. Odstawiamy w chłodne
miejsce.
Wykonanie: Pierwszy krążek biszkoptu dyniowego
zostawiamy w blaszce. Pokrywamy go masą serową i delikatnie dociskamy drugim
biszkoptem. Na wierzch wykładamy zaczynającą tężeć galaretkę dyniową. Ciasto
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz