poniedziałek, 10 października 2016

TORCIK SEROWO-DYNIOWY




U mnie dziś jesienne smaki i kolory. Przygotowałam torcik na biszkoptach dyniowych z delikatna nutą cynamonu, masą serową i galaretką z musem z pieczonej dyni. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i zdecydowanie nietuzinkowe. Polecam!

Biszkopt dyniowy:
  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki maki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
  • 400 g mielonego twarogu z wiaderka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka żelatyny
Galaretka dyniowa:

Biszkopt dyniowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na lśniącą, sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mus dyniowy. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki i przelewamy po równo do dwóch tortownic o średnicy 20 – 22 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

Masa serowa: Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i masłem, do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i dodajemy do masy serowej. Miksujemy. 

Galaretka dyniowa: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy i mieszamy z musem dyniowym. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Wykonanie: Pierwszy krążek biszkoptu dyniowego zostawiamy w blaszce. Pokrywamy go masą serową i delikatnie dociskamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy zaczynającą tężeć galaretkę dyniową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz