środa, 5 października 2016

MUFFINKI MIGDAŁOWE Z GRUSZKĄ




Te niepozorne muffinki to mój nr 1 wśród tegorocznych, jesiennych wypieków. Zdecydowanie wygrywają smakiem – puszyste i delikatne, a jednocześnie wilgotne od gruszek, z delikatnie chrupiącymi migdałami. Gorąco polecam!

Składniki na 12 muffinek:
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 – 3 krople aromatu migdałowego (można pominąć)
  • 400 g gruszek (3 sztuki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
  • garść płatków migdałowych

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy łyżką soku z cytryny.
Jajka miksujemy z cukrem dodając stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, mleko i aromat migdałowy. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i gruszki. Mieszamy i przekładamy masę do foremek na muffinki, napełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Wierzch każdej babeczki posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz