wtorek, 25 października 2016

TORCIK COCA-COLA




To moje pierwsze ciasto z coca-colą i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Fajny smak i konsystencja zbliżona nieco do brownie, a wykonanie dziecinnie proste. Przepis na ciasto i polewę pochodzi z książki „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson, a masa serowa do przełożenia oraz wiórki białej czekolady to już moja fantazja. Całość świetnie się komponuje i nieźle prezentuje. Gorąco polecam!

Ciasto coca-cola:
  • 200 g mąki
  • 250 g cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 125 ml maślanki
  • 175 ml coca-coli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 250 g mielonego twarogu z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 25 g roztopionego masła
  • ½  łyżeczki pasty waniliowej (lub odrobina aromatu waniliowego)
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
  • 30 g masła
  • 3 łyżki coca-coli
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 225 g cukru pudru
  • wiórki białej czekolady

Ciasto coca-cola: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce miksujemy jajko z maślanką i ekstraktem waniliowym. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy na małym ogniu masło, kakao i coca-colę, do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko studzimy i zalewamy suche składniki. Mieszamy i wlewamy masę maślankową. Mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do tortownicy o średnicy 21 – 22 cm, owiniętej z zewnątrz folią aluminiową, aby ciasto nie wyciekło i natłuszczonej od środka (dno możemy wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy 40 – 45 minut, do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 1800C (lub do 1600C z termoobiegiem). Studzimy w blaszce. 

Masa serowa: Ser z wiaderka miksujemy z mascarpone, rozpuszczonym masłem, pastą waniliową i cukrem pudrem.

Polewa: Cukier puder przesiewamy. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy ,masło, coca-colę i kakao. Kiedy masło się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i gorącą masa zalewamy cukier puder. Mieszamy do uzyskania gęstej, lejącej polewy.

Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy na paterze górą do dołu (ewentualnie zbyt wyrośniętą górkę można lekko ściąć). Kroimy na dwa cienkie blaty, górny odkładamy na bok. Blat na paterze smarujemy masą serową, zostawiając niewielką porcję do wyrównania boków. Delikatnie dociskamy drugim blatem ciasta. Boki wyrównujemy smarując resztą masy serowej. Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce. 

2 komentarze: