To moje pierwsze ciasto z coca-colą i muszę przyznać, że
jestem mile zaskoczona. Fajny smak i konsystencja zbliżona nieco do brownie, a
wykonanie dziecinnie proste. Przepis na ciasto i polewę pochodzi z książki „Jak
być domową boginią” Nigelli Lawson, a masa serowa do przełożenia oraz wiórki
białej czekolady to już moja fantazja. Całość świetnie się komponuje i nieźle prezentuje.
Gorąco polecam!
- 200 g mąki
- 250 g cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 125 ml maślanki
- 175 ml coca-coli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 250 g mielonego twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 25 g roztopionego masła
- ½ łyżeczki pasty waniliowej (lub odrobina aromatu waniliowego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 g masła
- 3 łyżki coca-coli
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- 225 g cukru pudru
- wiórki białej czekolady
Ciasto coca-cola: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier,
sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce miksujemy
jajko z maślanką i ekstraktem waniliowym. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy
na małym ogniu masło, kakao i coca-colę, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Lekko studzimy i zalewamy suche składniki. Mieszamy i wlewamy masę maślankową.
Mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do tortownicy o średnicy 21 –
22 cm, owiniętej z zewnątrz folią aluminiową, aby ciasto nie wyciekło i
natłuszczonej od środka (dno możemy wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy 40
– 45 minut, do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 1800C (lub
do 1600C z termoobiegiem). Studzimy w blaszce.
Masa serowa: Ser z wiaderka miksujemy z mascarpone,
rozpuszczonym masłem, pastą waniliową i cukrem pudrem.
Polewa: Cukier puder przesiewamy. W rondlu z grubym
dnem podgrzewamy ,masło, coca-colę i kakao. Kiedy masło się roztopi i połączy z
pozostałymi składnikami rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy
i gorącą masa zalewamy cukier puder. Mieszamy do uzyskania gęstej, lejącej
polewy.
Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy na
paterze górą do dołu (ewentualnie zbyt wyrośniętą górkę można lekko ściąć).
Kroimy na dwa cienkie blaty, górny odkładamy na bok. Blat na paterze smarujemy
masą serową, zostawiając niewielką porcję do wyrównania boków. Delikatnie
dociskamy drugim blatem ciasta. Boki wyrównujemy smarując resztą masy serowej.
Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami białej czekolady. Chłodzimy w
lodówce.
Czy zamiast maslanki mozna użyć kefiru ??
OdpowiedzUsuńTak
Usuń