piątek, 14 października 2016

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z DYNIĄ




Weekendowym łasuchom polecam czekoladowe muffinki z dynią, z delikatną, korzenną nutą i błyszczącą polewą czekoladową. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Składniki na 24 muffinki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka kefiru
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki musu z pieczonej dyni
Polewa:
  • 50 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru

Muffinki: Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Jajka miksujemy z olejem i kefirem. Cukier mieszamy z mąką, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy płynne składniki z jajkami i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy posiekaną czekoladę i mus z dyni. Mieszamy i przekładamy do papilotek na muffinki, napełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Polewa: W rondelku topimy masło. Dodajemy wodę, kakao i cukier. Mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy. Nie gotujemy. Ciepłą polewą polewamy muffinki. Dekorujemy wg upodobań, np. cukrową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz