Weekendowym łasuchom polecam czekoladowe muffinki z dynią, z
delikatną, korzenną nutą i błyszczącą polewą czekoladową. Nikt nie przejdzie
obok nich obojętnie!
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka kefiru
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g gorzkiej czekolady
- ¾ szklanki musu z pieczonej dyni
- 50 g masła lub margaryny
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
Muffinki: Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Jajka
miksujemy z olejem i kefirem. Cukier mieszamy z mąką, kakao, sodą, proszkiem do
pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy płynne składniki z jajkami i
mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy posiekaną
czekoladę i mus z dyni. Mieszamy i przekładamy do papilotek na muffinki,
napełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Studzimy.
Polewa: W
rondelku topimy masło. Dodajemy wodę, kakao i cukier. Mieszając podgrzewamy do
rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy. Nie gotujemy.
Ciepłą polewą polewamy muffinki. Dekorujemy wg upodobań, np. cukrową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz