czwartek, 29 września 2016

TORT SZWARCWALDZKI




Przepis na tort Szwarcwaldzki przywiozłam w niemieckiej gazecie z wakacji w Monachium. Jako że ten popularny na całym świecie wypiek ma swe korzenie właśnie w południowych Niemczech, pomyślałam, że opierając się na tej właśnie recepturze stworzę tort najbliższy oryginału. Schwarzwäldertorte, w zależności od regionu w którym się go piecze, znany też jako Czarny Las lub Black Forest Cake to blaty czekoladowego ciasta nasączone ponczem z kompotu wiśniowego i wiśniówki, przełożone domową frużeliną z wiśni i sporą porcją bitej śmietany. Lekki, nie przesłodzony, z soczystymi wiśniami i do tego niezbyt skomplikowany – po prostu nie można go nie lubić!

Ciasto:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao (30 g)
Masa wiśniowa:
  • 250 ml + 60 ml kompotu z wiśni
  • 500 g wiśni świeżych lub z kompotu (wypestkowanych)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Do nasączenia:
  • 100 ml kompotu z wiśni
  • 50 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu, np. rumu)
Dodatkowo do dekoracji:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • wiśnie kandyzowane

Ciasto: Czekoladę topimy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę dosypując stopniowo ¾ szklanki cukru. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo roztopioną czekoladę, a następnie naprzemiennie po 1 żółtku i porcji mąki przesianej razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy połowę ubitych białek delikatnie mieszając szpatułką, a kiedy dobrze połączą się z ciastem dodajemy drugą połowę, również delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).

Masa wiśniowa: 250 ml kompotu z wiśni zagotowujemy z cukrem i cynamonem. Energicznie mieszając wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 60 ml kompotu. Gotujemy do zgęstnienia, dodajemy wiśnie i odstawiamy do przestudzenia.

Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na sam koniec, miksując, wlewamy żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i przestudzoną do temperatury pokojowej.

Wykonanie: Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i przecinamy na trzy cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu z kompotu i likieru wiśniowego, smarujemy połową masy wiśniowej, a następnie ¼ porcji bitej śmietany. Układamy drugi blat i postępując tak samo jak przy pierwszym, nasączamy go i smarujemy najpierw pozostałą częścią masy wiśniowej, a następnie ¼ masy śmietanowej. Na górze układamy ostatni blat czekoladowego ciasta i nasączamy go pozostałym ponczem. Górę i boki tortu pokrywamy cienką warstwą masy śmietanowej. Obsypujemy je tartą czekoladą. Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy naokoło tortu dekoracyjne rozetki, na których umieszczamy kandyzowane wiśnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz