Kubanka to rewelacyjne ciasto imprezowe. Wielowarstwowe, z
kremem czekoladowym, bitą śmietaną i herbatnikami, z nutą kawy, alkoholu i
powideł. Po schłodzeniu bardzo dobrze się kroi i świetnie prezentuje. Przepis zaczerpnęłam
z bloga Zjem to!, jednak biszkopt upiekłam po swojemu, a warstwę śmietanową, z
racji tego, że moje ciasta zwykle podróżują, utrwaliłam odrobiną żelatyny. Gorąco
polecam!
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki maki
- 1 łyżka kakao
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- ½ szklanki mocnego naparu z kawy
- 3 łyżki rumu
- ok. 18 herbatników maślanych
- ok. 18 herbatników kakaowych
- ¾ słoika powideł śliwkowych lub wiśniowych
- kakao do oprószenia
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a
następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z kakao. Całość
delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła. Masę
przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm lub podobnej, wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.
Krem: Żółtka miksujemy ze szklanką mleka, cukrem oraz
mąką pszenną i ziemniaczaną. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i energicznie
mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie
masło miksujemy, dodając po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec krem
czekoladowy.
Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę
ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w ¼
szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną.
Wykonanie: Biszkopt nasączamy naparem kawy z rumem.
Wykładamy krem, wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę jasnych
herbatników, jeden przy drugim. Smarujemy cienką warstwą powideł i wykładamy
warstwę herbatników kakaowych. Następnie wykładamy masę śmietanową,
wyrównujemy, oprószamy kakao i dekorujemy wiórkami z czekolady. Ciasto
przechowujemy w lodówce.
Uwielbiam to ciasto, jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńWychodzi bardzo słodkie czy takie sobie?
OdpowiedzUsuńKubanka nie jest bardzo słodka. Powiedziałabym, że taka w sam raz. Jeśli chodzi o zmniejszenie ilości cukru w przepisie, to śmiało można zrezygnować z dodawania cukru pudru do śmietany kremówki.
UsuńWygląda znakomicie! Pierwszy raz trafiłam tu po przepis na zapiekankę z cukinii, i tak już zostałam, gratuluje talentu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Miło mi gościć Cię na mym blogu:)
Usuń