środa, 14 września 2016

CIASTO KUBANKA




Kubanka to rewelacyjne ciasto imprezowe. Wielowarstwowe, z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i herbatnikami, z nutą kawy, alkoholu i powideł. Po schłodzeniu bardzo dobrze się kroi i świetnie prezentuje. Przepis zaczerpnęłam z bloga Zjem to!, jednak biszkopt upiekłam po swojemu, a warstwę śmietanową, z racji tego, że moje ciasta zwykle podróżują, utrwaliłam odrobiną żelatyny. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki maki
  • 1 łyżka kakao
Krem:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
Do nasączenia:
  • ½ szklanki mocnego naparu z kawy
  • 3 łyżki rumu
Dodatkowo:
  • ok. 18 herbatników maślanych
  • ok. 18 herbatników kakaowych
  • ¾ słoika powideł śliwkowych lub wiśniowych
  • kakao do oprószenia
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z kakao. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem: Żółtka miksujemy ze szklanką mleka, cukrem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodając po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec krem czekoladowy.

Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną.

Wykonanie: Biszkopt nasączamy naparem kawy z rumem. Wykładamy krem, wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę jasnych herbatników, jeden przy drugim. Smarujemy cienką warstwą powideł i wykładamy warstwę herbatników kakaowych. Następnie wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy, oprószamy kakao i dekorujemy wiórkami z czekolady. Ciasto przechowujemy w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto, jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wychodzi bardzo słodkie czy takie sobie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubanka nie jest bardzo słodka. Powiedziałabym, że taka w sam raz. Jeśli chodzi o zmniejszenie ilości cukru w przepisie, to śmiało można zrezygnować z dodawania cukru pudru do śmietany kremówki.

      Usuń
  3. Wygląda znakomicie! Pierwszy raz trafiłam tu po przepis na zapiekankę z cukinii, i tak już zostałam, gratuluje talentu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Miło mi gościć Cię na mym blogu:)

      Usuń