poniedziałek, 26 września 2016

BURACZKI Z CUKINIĄ DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ




W tym roku do tradycyjnych buraczków na zimę dodałam cukinii, której wciąż mam sporo w ogrodzie. Użyłam proporcji pół na pół, choć myślę, że w zależności od tego ile mamy warzyw do dyspozycji, można dodać więcej buraczków, a mniej cukinii, lub na odwrót. W słoiku prym wiodą oczywiście buraczki, a cukinia jedynie delikatnie łagodzi ich smak i kolor. Zalewa, jak to u mnie, dość łagodna, aby sprostać gustom domowników. Całość zdecydowanie pyszna i do corocznego powtarzania, bo pierwsze słoiki już zaczęły znikać z półki.   

Składniki na 8 słoików o pojemności 600 ml:
  • 2 kg buraczków
  • 2 kg cukinii
  • ½ łyżki soli
Zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 4 goździki

Dzień pierwszy:
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości (buraki średniej wielkości gotowałam ok. 45 min). Odstawiamy do przestudzenia.
Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z pozostałymi składnikami zalewy i zagotowujemy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz. 

Dzień drugi:
Cukinię obieramy (młodej nie musimy) i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na dużych oczkach tarki, mieszamy z pół łyżki soli i odstawiamy na 1 godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie nadmiar soku odcedzamy.
Ugotowane wcześniej buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy z cukinią.
Zalewę przelewamy przez sito, pozbywając się cebuli, czosnku i przypraw. Wlewamy do buraków z cukinią, dobrze mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz