piątek, 16 września 2016

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ, ŁAGODNA




Łagodna w smaku, soczysta i lekko chrupiąca sałatka z cukinii, papryki, cebuli i marchewki. Idealny dodatek do zimowych obiadów, który będzie czekał gotowy na półce w spiżarni. 

Składniki na 8 słoików po 500 ml:
  • 3 kg cukinii
  • ½ kg czerwonej papryki (2 duże)
  • ½ kg cebuli
  • ½ kg marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu 10%
  • ¼ szklanki oleju

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć robota kuchennego lub tarki). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Obieramy pozostałe warzywa. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, cebule kroimy w cienkie piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię, paprykę, marchew, cebulę i czosnek łączyły, dodajemy 3 płaskie łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby warzywa zmiękły i puściły soki. Ocet podgrzewamy z olejem i cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Ciepłą zalewę wlewamy do warzyw z sokiem jaki się wytworzył, dodajemy gorczycę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 

3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie. Fajny pomysł na to, żeby zachować sobie cukinię też na inne pory roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mojej mamy też już zawekowana sałatka z cukinii :) Pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam smak tej sałatki, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń