Łagodna w smaku, soczysta i lekko chrupiąca sałatka z
cukinii, papryki, cebuli i marchewki. Idealny dodatek do zimowych obiadów,
który będzie czekał gotowy na półce w spiżarni.
- 3 kg cukinii
- ½ kg czerwonej papryki (2 duże)
- ½ kg cebuli
- ½ kg marchwi
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki octu 10%
- ¼ szklanki oleju
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć
robota kuchennego lub tarki). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i
kroimy w cienkie paski. Obieramy pozostałe warzywa. Marchew ścieramy na dużych
oczkach tarki, cebule kroimy w cienkie piórka, a czosnek przeciskamy przez
praskę. Cukinię, paprykę, marchew, cebulę i czosnek łączyły, dodajemy 3 płaskie
łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby warzywa zmiękły i puściły soki.
Ocet podgrzewamy z olejem i cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Ciepłą
zalewę wlewamy do warzyw z sokiem jaki się wytworzył, dodajemy gorczycę i drobno
posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i
pasteryzujemy 15 minut.
Wygląda świetnie. Fajny pomysł na to, żeby zachować sobie cukinię też na inne pory roku :)
OdpowiedzUsuńU mojej mamy też już zawekowana sałatka z cukinii :) Pyszna jest :)
OdpowiedzUsuńZnam smak tej sałatki, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńc Cukinie dostalam od mojej sasiadki Dorotki z dzialki., pozostale warzywa dokupie na bazarku .Do przyrzadzania zabiore sie wkrotce i mysle,ze mi sie uda wg tego super przepisu.Za ktory serdecznie dzekuje!!!
OdpowiedzUsuńjadlemm ukolezanki salatke z cukinni, marchewki, cebuli i papryki w zalewie lagodnej pyszna byla i teraz robie sobie na zime kilka sloikow,POLECAM!!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie
OdpowiedzUsuń