Owoce aronii, choć niebywale zdrowe, rzadko są wykorzystywane
w wypiekach z powodu delikatnej goryczki. Są jednak ciasta, w których
sprawdzają się idealnie. Taki jest moim zdaniem tradycyjny pleśniak, w tej
nowej aroniowej odsłonie, gdzie słodka beza niweluje wytrawność owoców. Polecam!
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 200 g masła lub margaryny
- ¼ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 300 g aronii
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do dekoracji
Kruche ciasto: Z mąki, żółtek, posiekanego masła, 2
łyżek śmietany, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić
je na 3 części. Jedną wylepić dno formy do pieczenia (blaszka o wym. 21 x 26 cm
lub tortownica o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i razem z formą
wstawić do lodówki. Do drugiej dodać kakao i pozostałą łyżkę śmietany, wyrobić
i razem z trzecią (jasną) częścią również włożyć na 30 minut do lodówki.
Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną,
lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę
ziemniaczaną.
Wykonanie: Na warstwie ciasta w formie rozsypać umytą
i osuszoną aronię. Następnie na tarce o dużych otworach zetrzeć schłodzone
ciemne ciasto. Rozłożyć na nim pianę ubitą z białek, cukru i mąki
ziemniaczanej. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu) przez ok. 50 min. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem lub
dekorujemy glazurą z cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz