środa, 7 września 2016

PLEŚNIAK Z ARONIĄ




Owoce aronii, choć niebywale zdrowe, rzadko są wykorzystywane w wypiekach z powodu delikatnej goryczki. Są jednak ciasta, w których sprawdzają się idealnie. Taki jest moim zdaniem tradycyjny pleśniak, w tej nowej aroniowej odsłonie, gdzie słodka beza niweluje wytrawność owoców. Polecam!

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła lub margaryny
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 300 g aronii
Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji

Kruche ciasto: Z mąki, żółtek, posiekanego masła, 2 łyżek śmietany, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną wylepić dno formy do pieczenia (blaszka o wym. 21 x 26 cm lub tortownica o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i razem z formą wstawić do lodówki. Do drugiej dodać kakao i pozostałą łyżkę śmietany, wyrobić i razem z trzecią (jasną) częścią również włożyć na 30 minut do lodówki. 

Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie: Na warstwie ciasta w formie rozsypać umytą i osuszoną aronię. Następnie na tarce o dużych otworach zetrzeć schłodzone ciemne ciasto. Rozłożyć na nim pianę ubitą z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez ok. 50 min. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy glazurą z cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz