Kiedy tak jak ja, macie w ogrodzie nadmiar cukinii i dojrzałej
właśnie aronii, nie wahajcie się połączyć ich w jeden, pyszny i aromatyczny
dżem. To mój kolejny, bardzo udany eksperyment kulinarny. Dżem jest przepyszny,
gęsty, z korzenną nutą cynamonu, o głębokiej barwie aronii. Z tej porcji
otrzymałam 7 słoiczków różnej wielkości. Polecam!
- 2 kg cukinii (waga bez skórki i gniazd nasiennych)
- 1 kg aronii
- 800 g cukru
- 1 laska cynamonu
- sok z 1 cytryny
Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię ścieramy na
dużych oczkach tarki (najlepiej w robocie kuchennym). Przekładamy na sito i
odstawiamy na 60 minut do odsączenia nadmiaru soków.
Do garnka z grubym, szerokim dnem przekładamy przebraną i
umytą aronię oraz odsączoną cukinię. Dodajemy cukier i laskę cynamonu. Gotujemy
40 – 50 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie laskę cynamonu wyjmujemy
i wlewamy sok z cytryny. Całość rozdrabniamy przy pomocy ręcznego blendera,
zagotowujemy i mocno gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Natychmiast
zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Witam, szukając przepisu na przetwory z aronii trafiłam na Pani blog, który od razu mi się spodobał. Fajnie prowadzony i ciekawe przepisy. Postanowiłam skorzystać z przepisu na sok z aronii, którą dostałam od sąsiadki. Tylko, nie wiem czy ona się nadaje ponieważ jest trochę przesuszona i pomarszczona. Będę wdzięczna za poradę. Pozdrawiam, Ola
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie na moim blogu! Jeśli aronia jest przesuszona i pomarszczona, to widocznie zbyt długo wisiała na słońcu. Na sok z pewnością się jeszcze nadaje, więc śmiało proszę przetwarzać. Pozdrawiam;)
UsuńOstatnio bardzo często trafiam na wpisy, gdzie cukinia została w taki sposób, że nigdy bym na to nie wpadła. Ale ten chyba jest najbardziej zaskakujący. Brzmi ciekawie, może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuń