wtorek, 20 września 2016

KARMELUSZKA - CIASTO KARMELOWE Z GRUSZKĄ




Są ciasta, które wprawiają w zachwyt już od pierwszego kęsa. Taka jest moja karmeluszka – biszkoptowe ciasto przełożone słodką masą kajmakową z kontrastową warstwą gruszek w cytrynowej galaretce. Całość wieńczą lekko chrupiące, podprażone płatków migdałów. Prezencja, smak i sezonowe owoce sprawiają, że to idealna propozycja na jesienne przyjęcia. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa gruszkowa:
  • 1 kg średnio twardych gruszek
  • ¼ szklanki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki cytrynowe
Masa kajmakowa:
  • 1 puszka masy kajmakowej (460g)
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 50 g płatków migdałowych

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Puszystą masę przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Masa gruszkowa: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i 1 szklankę wody. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż gruszki zaczną robić się szkliste (nie powinny się rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy.

Masa kajmakowa: Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po jednej łyżce masy kajmakowej.

Wykonanie: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa, cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki i wykładamy ¾ masy kajmakowej. Wyrównujemy i wykładamy zaczynającą tężeć masę gruszkową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy pozostałą masą kajmakową. Posypujemy płatkami migdałów podprażonymi przez kilka minut na suchej, gorącej patelni. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz