Są ciasta, które wprawiają w zachwyt już od pierwszego kęsa.
Taka jest moja karmeluszka – biszkoptowe ciasto przełożone słodką masą
kajmakową z kontrastową warstwą gruszek w cytrynowej galaretce. Całość wieńczą
lekko chrupiące, podprażone płatków migdałów. Prezencja, smak i sezonowe owoce
sprawiają, że to idealna propozycja na jesienne przyjęcia. Gorąco polecam!
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg średnio twardych gruszek
- ¼ szklanki cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 szklanka wody
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 puszka masy kajmakowej (460g)
- 200 g masła
- 50 g płatków migdałowych
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę
ziemniaczaną, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Puszystą masę
przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 36 cm wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.
Masa gruszkowa: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z
cytryny, dodajemy cukier i 1 szklankę wody. Gotujemy, od czasu do czasu
mieszając, aż gruszki zaczną robić się szkliste (nie powinny się rozgotować).
Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy do ich rozpuszczenia.
Studzimy.
Masa kajmakowa: Miękkie masło miksujemy dodając
stopniowo po jednej łyżce masy kajmakowej.
Wykonanie: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i
kroimy na dwa, cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki
i wykładamy ¾ masy kajmakowej. Wyrównujemy i wykładamy zaczynającą tężeć masę
gruszkową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy pozostałą masą
kajmakową. Posypujemy płatkami migdałów podprażonymi przez kilka minut na
suchej, gorącej patelni. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz