O tym, że domowa wędlina jest zdrowsza od tej ze sklepu, nie
trzeba nikogo przekonywać. Z myślą o rozszerzeniu repertuaru domowych wyrobów
nabyłam szynkowar. Urządzenie niedrogie, proste w obsłudze, a wędlinki wychodzą
pyszne. Na bazie przepisów dołączonym do szynkowara komponuję własne smaki, tak
aby cała rodzinka była zadowolona. Jako że domowe wędliny przygotowuję w niewielkich
ilościach, do bezpośredniego spożycia, zrezygnowałam ze stosowania peklosoli (która
bądź co bądź jest konserwantem), dzięki czemu skracam nieco czas produkcji. Blok
drobiowy z piersi i podudzi bardzo nam smakuje, a kolorki, nawet bez peklosoli,
są zachęcające.
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g podudzi z kurczaka (waga bez kości i skóry)
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml zimnej wody
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i odstawiamy.
Mięso z podudzi kurczaka mielimy na drobnych oczkach
maszynki do mięsa. Łączymy z pokrojonym mięsem z piersi. Dodajemy sól, pieprz
ziołowy i czarny, paprykę, cukier puder, żelatynę i wodę. Masę dość długo i
intensywnie wyrabiamy, do momentu, aż stanie się bardzo klejąca i zwarta.
Do szynkowara wkładamy woreczek i napełniamy go masą mięsną,
dobrze ugniatając. Woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy i wkładamy do
lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do dużego garnka,
zalewamy wodą, tak aby sięgała nieco ponad poziom mięsa, podgrzewamy wodę do
temperatury ok. 800C i parzymy mięso 1,5 godziny. Szynkowar
wyjmujemy, chłodzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 5 – 6 godzin, a
najlepiej na całą noc. Po tym czasie wędlinę wyjmujemy z szynkowara, kroimy w
cienkie plasterki i serwujemy.
Co tu dużo mówić...nie ma to jak domowa wędlina:-)
OdpowiedzUsuń