niedziela, 31 stycznia 2016

MARMURKOWY BLOK DROBIOWY Z SZYNKOWARA




O tym, że domowa wędlina jest zdrowsza od tej ze sklepu, nie trzeba nikogo przekonywać. Z myślą o rozszerzeniu repertuaru domowych wyrobów nabyłam szynkowar. Urządzenie niedrogie, proste w obsłudze, a wędlinki wychodzą pyszne. Na bazie przepisów dołączonym do szynkowara komponuję własne smaki, tak aby cała rodzinka była zadowolona. Jako że domowe wędliny przygotowuję w niewielkich ilościach, do bezpośredniego spożycia, zrezygnowałam ze stosowania peklosoli (która bądź co bądź jest konserwantem), dzięki czemu skracam nieco czas produkcji. Blok drobiowy z piersi i podudzi bardzo nam smakuje, a kolorki, nawet bez peklosoli, są zachęcające.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g podudzi z kurczaka (waga bez kości i skóry)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki            
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml zimnej wody

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i odstawiamy.
Mięso z podudzi kurczaka mielimy na drobnych oczkach maszynki do mięsa. Łączymy z pokrojonym mięsem z piersi. Dodajemy sól, pieprz ziołowy i czarny, paprykę, cukier puder, żelatynę i wodę. Masę dość długo i intensywnie wyrabiamy, do momentu, aż stanie się bardzo klejąca i zwarta.
Do szynkowara wkładamy woreczek i napełniamy go masą mięsną, dobrze ugniatając. Woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą, tak aby sięgała nieco ponad poziom mięsa, podgrzewamy wodę do temperatury ok. 800C i parzymy mięso 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy, chłodzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 5 – 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wędlinę wyjmujemy z szynkowara, kroimy w cienkie plasterki i serwujemy.

1 komentarz: