Delikatne, kruche rurki z pysznym kremem budyniowym (takim
jak do karpatki) uwiodą każdego. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej i przez
noc przechować w lodówce, a kremem nadziać dopiero tuż przed podaniem, aby rurki
nie zmiękły i nie straciły kruchości. Puste rurki, bez nadzienia można
przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku. Świetne będą też z bitą
śmietaną lub innym, ulubionym kremem. Z tej porcji otrzymamy od 40 do 65 rurek
w zależności od ich wielkości (mam dwa komplety metalowych rurek o długości 9
cm i 12 cm). Bazowy przepis na ciasto pochodzi stąd.
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- szczypta soli
- masło do smarowania rurek
- cukier do obtoczenia rurek
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- ¼ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli,
zimne, posiekane masło i kwaśną śmietanę. Zagniatamy zwarte i gładkie ciasto, formujemy
je w kulę i wkładamy do foliowego woreczka. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1
godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Metalowe rurki smarujemy rozpuszczonym masłem. Schłodzone
ciasto dzielimy na 2 – 3 porcje i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na
kształt prostokąta o grubość ok. 2 mm. Z ciasta wycinamy paski o szerokości 1,5
cm i długości 25 – 35 cm w zależności od długości metalowych rurek. Paski
nawijamy na zakładkę zaczynając od węższego końca rurki, delikatnie dociskając
końcówkę. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej
papierem lub matą do pieczenia, stroną w cukrze do góry. Pieczemy 15 minut w
piekarniku rozgrzanym do 2000C, do momentu, aż rurki lekko się
zezłocą. Lekko studzimy i delikatnie ściągamy z metalowych rurek.
Krem: Szklankę mleka miksujemy z cukrem, cukrem
waniliowym, żółtkami oraz obiema mąkami. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i
energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając
gotujemy do momentu aż masa zgęstniej. Studzimy. Miękkie masło miksujemy
dodając po łyżce zimnego budyniu. Rurki napełniamy kremem przy pomocy rękawa
cukierniczego tuż przed podaniem, aby nie zmiękły.
Wyglądają bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuń