środa, 27 stycznia 2016

RURKI Z KREMEM




Delikatne, kruche rurki z pysznym kremem budyniowym (takim jak do karpatki) uwiodą każdego. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej i przez noc przechować w lodówce, a kremem nadziać dopiero tuż przed podaniem, aby rurki nie zmiękły i nie straciły kruchości. Puste rurki, bez nadzienia można przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku. Świetne będą też z bitą śmietaną lub innym, ulubionym kremem. Z tej porcji otrzymamy od 40 do 65 rurek w zależności od ich wielkości (mam dwa komplety metalowych rurek o długości 9 cm i 12 cm). Bazowy przepis na ciasto pochodzi stąd.

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • masło do smarowania rurek
  • cukier do obtoczenia rurek
Krem:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zimne, posiekane masło i kwaśną śmietanę. Zagniatamy zwarte i gładkie ciasto, formujemy je w kulę i wkładamy do foliowego woreczka. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Metalowe rurki smarujemy rozpuszczonym masłem. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 – 3 porcje i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta o grubość ok. 2 mm. Z ciasta wycinamy paski o szerokości 1,5 cm i długości 25 – 35 cm w zależności od długości metalowych rurek. Paski nawijamy na zakładkę zaczynając od węższego końca rurki, delikatnie dociskając końcówkę. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, stroną w cukrze do góry. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C, do momentu, aż rurki lekko się zezłocą. Lekko studzimy i delikatnie ściągamy z metalowych rurek. 

Krem: Szklankę mleka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz obiema mąkami. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy do momentu aż masa zgęstniej. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Rurki napełniamy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego tuż przed podaniem, aby nie zmiękły.

1 komentarz: