piątek, 22 stycznia 2016

PSTRĄG PIECZONY




Pstrąg pieczony w piekarniku to mój ulubiony sposób na tą smaczną rybkę. Prosto, szybko i bez kłopotu. Aromatyzowany od środka czosnkiem, pietruszką i koperkiem zawsze smakuje wybornie.

  • 2 sprawione pstrągi
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Pstrągi skrobiemy, płuczemy i ewentualnie odcinamy płetwy. Osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i ostrym nożem robimy po 3 niezbyt głębokie, ukośne nacięcia na każdym boku ryby. Oprószamy solą i pieprzem od środka i z wierzchu. Do środka ryby wkładamy po 1 ząbku czosnku pokrojonym w plasterki oraz po gałązce pietruszki i koperku.
Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Dodatkowo kilka wiórków masła układamy na każdej rybie. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C.
Podajemy posypane natką pietruszki i ewentualnie z plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz