Pstrąg pieczony w piekarniku to mój ulubiony sposób na tą
smaczną rybkę. Prosto, szybko i bez kłopotu. Aromatyzowany od środka
czosnkiem, pietruszką i koperkiem zawsze smakuje wybornie.
- 2 sprawione pstrągi
- 2 gałązki pietruszki
- 2 gałązki koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Pstrągi skrobiemy, płuczemy i ewentualnie odcinamy płetwy.
Osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i ostrym nożem robimy po 3 niezbyt głębokie,
ukośne nacięcia na każdym boku ryby. Oprószamy solą i pieprzem od środka i z
wierzchu. Do środka ryby wkładamy po 1 ząbku czosnku pokrojonym w plasterki
oraz po gałązce pietruszki i koperku.
Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Dodatkowo kilka wiórków masła układamy na każdej rybie. Pieczemy ok. 25 minut w
piekarniku rozgrzanym do 2000C.
Podajemy posypane natką pietruszki i ewentualnie z
plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz