poniedziałek, 25 stycznia 2016

CIASTO ZEMSTA TEŚCIOWEJ




Pod tą intrygującą nazwą kryje się znane i lubiane u nas kruche ciasto z bezą i owocami w galaretce. Robię je z truskawkami jako „Truskawkową chmurkę” lub z malinami jako „Malinową chmurkę”. W wersji wiśniowej znane jest jednak wszem i wobec jako „Zemsta teściowej”. Skąd taka nazwa, nie wiem, ale słyszałam, że ma to związek z użyciem w cieście wiśni niedrylowanych, czego absolutnie nie polecam. Moje wisienki, jak co roku, obdarowały mnie sporą ilością soczystych owoców, drylownicę posiadam, więc i zapasów porobiłam sporo. Robiąc ciasto latem można oczywiście wykorzystać świeże owoce, a zamiast kompotu użyć dodatkowej galaretki. 

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
  • 6 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych
Galaretka z wiśniami:
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte, lecz lekko kruszące się ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy nim spody dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach dolnych 20 x 36 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Pierwszy spód pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Na drugi spód przygotowujemy bezę.

Beza: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Pianę wykładamy na drugi, nie upieczony spód ciasta. Wierzch wyrównujemy lub robimy dekoracyjne fale widelcem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 35 minut, w tej samej temperaturze, co poprzednio. 

Galaretka z wiśniami: Wiśnie odsączamy z kompotu. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i studzimy. Dodajemy 250 ml kompotu z wiśni oraz wiśnie. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na kruchy spód ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy i wykładamy na galaretkę.
Ciasto z bezą delikatnie wyjmujemy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i układamy na warstwie śmietanowej, bezą do góry. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. Mniam, z wiśniami musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie będą proporcje tej dodatkowej galaretki jak nie posiadam kompotu z wiśni? 1 opakowanie czy dwa i w jakiej ilości wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zerknąć na ciasta "Truskawkowa chmurka" lub "Malinowa chmurka", do których nastąpi przekierowanie po kliknięciu w ich nazwy podane we wstępie do tego przepisu. W tych wersjach ciast dodajemy do galaretek świeże owoce, np. truskawki, maliny lub inne dowolne. Używamy wówczas trzech galaretek rozpuszczonych w 900 ml wody.

      Usuń