Pyszne, piankowe ciasto dla wielbicieli chałwy i nie tylko.
Z delikatną nutą kawy i alkoholu, którego ilość wg gustu można zmniejszać,
zwiększać, lub całkowicie pominąć. Schłodzone bardzo dobrze się kroi i pięknie
prezentuje. Inspiracją do jego wykonania był lubiany przez nas Toffinek. Biszkopt
i bazę pod masę chałwową warto przygotować dzień wcześniej wieczorem, a
następnego dnia z rana wykończyć całe ciasto, tak aby przed podaniem miało
jeszcze czas na porządne chłodzenie w lodówce. Jestem pewna, że tak jak u nas,
podbije serca gości na każdej imprezie!
- 3 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 3 łyżeczki kakao
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 300 g chałwy waniliowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200g)
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- 50 ml wódki (można dodać nieco więcej)
- kakao do oprószenia
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy do piany
cukier, a następnie żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i kakao. Całość
delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła. Masę
przelewamy do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia
lub natłuszczonej. Ciasto pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Studzimy w blaszce.
Masa chałwowa: Śmietanę kremówkę przelewamy do
rondelka, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas
mieszając, do momentu aż cała chałwa rozpuści się w śmietanie. Studzimy i
wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną
śmietanę z chałwą ubijamy przez kilka minut mikserem, do momentu aż nabierze aksamitnej
gładkości. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, studzimy i wciąż
płynną wlewamy do masy chałowej. Miksujemy i wykładamy na zimny spód ciasta.
Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy
na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku oraz żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki
wody i lekko przestudzoną.
Wykonanie: Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml
gorącej wody. Studzimy i dodajemy wódkę. Około ¼ szklanki płynu odlewamy i równomiernie
nasączamy biszkopt w blaszce. Większą część ponczu odstawiamy do nasączania
podłużnych biszkoptów.
Na nasączony biszkopt wykładamy masę chałwową. Wyrównujemy.
Podłużne biszkopty zanurzamy na 2 – 3 sekundy w ponczu
kawowym lekko je nasączając i układamy jeden przy drugim na masie chałwowej. Na
biszkopty wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy i ewentualnie robimy
dekoracyjne wzorki przy pomocy ząbkowanej packi cukierniczej lub zwykłego
widelca. Całość oprószamy przez drobne sitko ciemnym kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
cudowny! wszystkiego dobrego w Nowym Roku! rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie! Oby był rozkosznie smaczny i pogodny:)
UsuńMmmmm, chałwa w cieście :D Pyyychaa :D
OdpowiedzUsuńO tak!
Usuńsuper ciacho!
OdpowiedzUsuńidealne! :)
OdpowiedzUsuń