poniedziałek, 4 stycznia 2016

CHAŁWINEK




Pyszne, piankowe ciasto dla wielbicieli chałwy i nie tylko. Z delikatną nutą kawy i alkoholu, którego ilość wg gustu można zmniejszać, zwiększać, lub całkowicie pominąć. Schłodzone bardzo dobrze się kroi i pięknie prezentuje. Inspiracją do jego wykonania był lubiany przez nas Toffinek. Biszkopt i bazę pod masę chałwową warto przygotować dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia z rana wykończyć całe ciasto, tak aby przed podaniem miało jeszcze czas na porządne chłodzenie w lodówce. Jestem pewna, że tak jak u nas, podbije serca gości na każdej imprezie!

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
Masa chałwowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200g)
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml wódki (można dodać nieco więcej)
  • kakao do oprószenia

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy do piany cukier, a następnie żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i kakao. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Ciasto pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce. 

Masa chałwowa: Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż cała chałwa rozpuści się w śmietanie. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietanę z chałwą ubijamy przez kilka minut mikserem, do momentu aż nabierze aksamitnej gładkości. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, studzimy i wciąż płynną wlewamy do masy chałowej. Miksujemy i wykładamy na zimny spód ciasta.

Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku oraz żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wody i lekko przestudzoną. 

Wykonanie: Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody. Studzimy i dodajemy wódkę. Około ¼ szklanki płynu odlewamy i równomiernie nasączamy biszkopt w blaszce. Większą część ponczu odstawiamy do nasączania podłużnych biszkoptów.
Na nasączony biszkopt wykładamy masę chałwową. Wyrównujemy.
Podłużne biszkopty zanurzamy na 2 – 3 sekundy w ponczu kawowym lekko je nasączając i układamy jeden przy drugim na masie chałwowej. Na biszkopty wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy i ewentualnie robimy dekoracyjne wzorki przy pomocy ząbkowanej packi cukierniczej lub zwykłego widelca. Całość oprószamy przez drobne sitko ciemnym kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

6 komentarzy: