wtorek, 19 stycznia 2016

ROLADA KAWOWA




Prosta i szybciutka rolada z kremem budyniowo-kawowym. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom kawy. Polecam!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
Krem kawowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g masła
Do nasączenia:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę (można ją oprószyć cukrem pudrem) i wykładamy na nią upieczone ciasto papierem do pieczenia od góry. Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestudzenia.

Krem kawowy: 100 ml mleka miksujemy z proszkiem budyniowym, żółtkiem, cukrem, mąką ziemniaczaną i kawą rozpuszczalną. Pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy mieszankę budyniową. Zmniejszamy ogień i przez chwilę gotujemy, do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po 1 łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 

Wykonanie: Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 100 ml gotowanej wody. Studzimy. Biszkopt delikatnie odwijamy i nasączamy przestudzoną kawą. Smarujemy równą warstwą kremu kawowego i ponownie ciasno zwijamy. Gotową roladę na 2 – 3 godziny wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz