Prosta i szybciutka rolada z kremem budyniowo-kawowym. Z
pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom kawy. Polecam!
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier i żółtka, a na koniec przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy
szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na dużą blachę z
piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę (można ją oprószyć
cukrem pudrem) i wykładamy na nią upieczone ciasto papierem do pieczenia od
góry. Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego
boku. Odkładamy do przestudzenia.
Krem kawowy: 100 ml mleka miksujemy z proszkiem
budyniowym, żółtkiem, cukrem, mąką ziemniaczaną i kawą rozpuszczalną. Pozostałe
400 ml mleka zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy mieszankę budyniową.
Zmniejszamy ogień i przez chwilę gotujemy, do momentu aż masa mocno zgęstnieje.
Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po 1 łyżce zimnego budyniu. Miksujemy
do uzyskania gładkiego kremu.
Wykonanie: Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 100
ml gotowanej wody. Studzimy. Biszkopt delikatnie odwijamy i nasączamy
przestudzoną kawą. Smarujemy równą warstwą kremu kawowego i ponownie ciasno
zwijamy. Gotową roladę na 2 – 3 godziny wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz