wtorek, 12 stycznia 2016

PULPETY Z DYNIĄ




Lekkie, mięsne danie pełne warzyw, których tak naprawdę nie widać. Zdrowe, kolorowe i bardzo smaczne. Dynia nadaje całości lekko słodkiej nuty, a kolory zachęcają do jedzenia. Polecam w szczególności do jasnych kasz lub gotowanych ziemniaków. Z tej porcji otrzymałam 10 pulpetów.

Pulpety:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 150 g dyni bez skórki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • ½ średniej cebuli
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ małego selera
  • ½ średniej cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 50 ml śmietanki do zup i sosów
  • natka pietruszki

Pulpety: Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę na małych. Dodajemy mięso, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety.

Sos: Warzywa obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do szerokiego garnka dodając liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy mniej więcej dwoma szklankami wody, mieszamy i zagotowujemy.
Do gotujących się warzyw wkładamy pulpety, jeden obok drugiego. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut, do miękkości warzyw i pulpetów (lub 10 min. pod pokrywą szybkowarową).
Gotowe pulpety wyjmujemy na talerz, a warzywa w garnku miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną ze śmietanką (jeśli warzywa po zmiksowaniu będą odpowiednio gęste, ten etap można pominąć), zagotowujemy i ponownie wkładamy pulpety. Gotowe danie posypujemy posiekaną natka pietruszki.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam wczoraj na obiad! Były pyszne! Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń