Lekkie, mięsne danie pełne warzyw, których tak naprawdę nie
widać. Zdrowe, kolorowe i bardzo smaczne. Dynia nadaje całości lekko słodkiej
nuty, a kolory zachęcają do jedzenia. Polecam w szczególności do jasnych kasz
lub gotowanych ziemniaków. Z tej porcji otrzymałam 10 pulpetów.
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g dyni bez skórki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- ½ średniej cebuli
- sól, pieprz
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ½ małego selera
- ½ średniej cebuli
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki
- 50 ml śmietanki do zup i sosów
- natka pietruszki
Pulpety: Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, a
cebulę na małych. Dodajemy mięso, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz do
smaku. Dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety.
Sos: Warzywa obieramy i ścieramy na dużych oczkach
tarki. Przekładamy do szerokiego garnka dodając liście laurowe i ziele
angielskie. Zalewamy mniej więcej dwoma szklankami wody, mieszamy i
zagotowujemy.
Do gotujących się warzyw wkładamy pulpety, jeden obok
drugiego. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut, do miękkości
warzyw i pulpetów (lub 10 min. pod pokrywą szybkowarową).
Gotowe pulpety wyjmujemy na talerz, a warzywa w garnku
miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęszczamy
łyżką mąki wymieszaną ze śmietanką (jeśli warzywa po zmiksowaniu będą odpowiednio gęste, ten etap można pominąć), zagotowujemy i ponownie wkładamy pulpety.
Gotowe danie posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Zrobiłam wczoraj na obiad! Były pyszne! Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuń