Pyszny i łatwy do wykonania sernik z jabłkami na kruchym cieście z czekoladową polewą. Palce lizać!
Spód:
- 1 ½ szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 3 jajka
- 2 białka
- 1 ¼ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 200 ml śmietany 30%
Polewa:
- 125 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
Spód: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia
przesiewamy. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Zagniatamy ciasto i wylepiamy
nim spód blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, wyłożonej uprzednio papierem do
pieczenia. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy na pół godziny do
lodówki.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Wsypujemy proszek budyniowy i dobrze mieszamy.
Masa serowa: Jajka i białka miksujemy z cukrem i
cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, a następnie
proszek budyniowy i śmietankę.
Wykonanie: Schłodzony spód ciasta podpiekamy przez 15
minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Wyjmujemy z piekarnika,
wierzch ciasta równomiernie posypujemy cienką warstwą kaszy manny i wykładamy
masę jabłkową. Wyrównujemy i delikatnie wylewamy masy serową. Temperaturę
piekarnika zmniejszamy do 1600C i pieczemy sernik 60 minut. Studzimy
w wyłączonym piekarniku.
Polewa: Masło topimy
w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy do momentu
wrzenia i studzimy do temperatury pokojowej. Polewamy wierzch sernika.
Dekorujemy wg uznania, np. cukrowym maczkiem, kokosem lub płatkami migdałów.
Bardzo podoba mi się masa serowa i masa jabłkowa do wykonania, bo akurat wszystkie składniki mam u siebie w szafce w kuchni :-) Ciasto wydaje się być także bardzo łatwe do wykonania. Mam nadzieję, że mi wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuń