środa, 6 lutego 2019

SERNIK Z JABŁKAMI



Pyszny i łatwy do wykonania sernik z jabłkami na kruchym cieście z czekoladową polewą. Palce lizać!

Spód:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany 30%
Polewa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Spód: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wsypujemy proszek budyniowy i dobrze mieszamy.

Masa serowa: Jajka i białka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, a następnie proszek budyniowy i śmietankę. 

Wykonanie: Schłodzony spód ciasta podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch ciasta równomiernie posypujemy cienką warstwą kaszy manny i wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy i delikatnie wylewamy masy serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 1600C i pieczemy sernik 60 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa: Masło topimy  w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy do momentu wrzenia i studzimy do temperatury pokojowej. Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy wg uznania, np. cukrowym maczkiem, kokosem lub płatkami migdałów.

1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się masa serowa i masa jabłkowa do wykonania, bo akurat wszystkie składniki mam u siebie w szafce w kuchni :-) Ciasto wydaje się być także bardzo łatwe do wykonania. Mam nadzieję, że mi wyjdzie :-)

    OdpowiedzUsuń