piątek, 22 lutego 2019

OPONKI Z MASCARPONE W CZEKOLADZIE





Ekspresowe oponki na serku mascarpone są łatwe i szybkie do wykonania, a w smaku cudownie miękkie i delikatne. Czekoladowa polewa dodatkowo zachęca do ich spróbowania. Polecam!

Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szklanki mąki + do oprószenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 1 litr oleju do smażenia
Polewa czekoladowa:
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki cukru pudru

W misce łączymy mąkę, serek mascarpone, żółtka, cukier puder i sodę oczyszczoną. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą tworząc gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła, a po środku mniejsze okręgi kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy. Wycinamy oponki aż do zużycia całego ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Delikatnie wrzucamy partię oponek, tyle aby mogły swobodnie pływać i smażymy do momentu aż nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru z obu stron (2 – 3 minuty). Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Polewa czekoladowa: Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Smarujemy oponki i odstawiamy, żeby polewa zastygła. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i dekoracyjnie polewamy cienkimi strużkami wierzch oponek.

1 komentarz: