poniedziałek, 18 lutego 2019

CYNAMONOWY PLEŚNIAK Z JABŁKAMI



Lubię eksperymentować i modyfikować stare przepisy. Cynamonowe, kruche ciasto z jabłkami i bezą to odmieniona wersja tradycyjnego pleśniaka. Jest wyjątkowo pyszne, lekkie i kruche. Polecam!

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
  • 1 litr prażonych jabłek ze słoika
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier puder

Kruche ciasto: Z mąki, żółtek, posiekanego masła, 2 łyżek śmietany, cukru pudru, cynamonu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną wylepić dno formy do pieczenia (blaszka o wym. 22 x 26 cm lub tortownica o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i razem z formą wstawić do lodówki. Do drugiej dodać kakao i ostatnią łyżkę śmietany, wyrobić i razem z trzecią (jasną) częścią również włożyć na 30 minut do lodówki. 

Masa jabłkowa: Prażone jabłka zmiksować z proszkiem budyniowym i cynamonem. 

Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie: Schłodzony spód ciasta podpiec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Wyjąć, posypać równomiernie łyżką kaszy manny i wyłożyć masę jabłkową. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć schłodzone ciemne ciasto i wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 50 minut w tej samej temperaturze. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Twoje ciasto wygląda obłędnie! Poprosimy o kawałek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się że do ciasta stanowczo za mało cukru,na 3 ssklanki mąki tylko łyzżka cukru pudru?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście bardzo słodka jest beza. Prażone jabłka też są słodki i dodatkowo ciasto oprószamy cukrem pudrem. Moim zdaniem jest wystarczająco słodkie, ale ilość cukru w cieście można oczywiście zwiększyć, jeśli ktoś preferuje jeszcze więcej słodyczy.

      Usuń