Lubię eksperymentować i modyfikować stare przepisy. Cynamonowe, kruche ciasto z jabłkami i bezą to odmieniona wersja tradycyjnego pleśniaka. Jest wyjątkowo pyszne, lekkie i kruche. Polecam!
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 litr prażonych jabłek ze słoika
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- cukier puder
Kruche ciasto: Z mąki, żółtek, posiekanego masła, 2
łyżek śmietany, cukru pudru, cynamonu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Podzielić je na 3 części. Jedną wylepić dno formy do pieczenia (blaszka o wym.
22 x 26 cm lub tortownica o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i razem
z formą wstawić do lodówki. Do drugiej dodać kakao i ostatnią łyżkę śmietany,
wyrobić i razem z trzecią (jasną) częścią również włożyć na 30 minut do
lodówki.
Masa jabłkowa: Prażone jabłka zmiksować z proszkiem
budyniowym i cynamonem.
Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną,
lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę
ziemniaczaną.
Wykonanie: Schłodzony spód ciasta podpiec przez 10
minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Wyjąć, posypać równomiernie łyżką kaszy manny i wyłożyć masę
jabłkową. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć schłodzone ciemne ciasto
i wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 50
minut w tej samej temperaturze. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem
pudrem.
Twoje ciasto wygląda obłędnie! Poprosimy o kawałek do kawy :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że do ciasta stanowczo za mało cukru,na 3 ssklanki mąki tylko łyzżka cukru pudru?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W tym cieście bardzo słodka jest beza. Prażone jabłka też są słodki i dodatkowo ciasto oprószamy cukrem pudrem. Moim zdaniem jest wystarczająco słodkie, ale ilość cukru w cieście można oczywiście zwiększyć, jeśli ktoś preferuje jeszcze więcej słodyczy.
Usuń