Pudding chia to bardzo prosty i szybki deser. Wystarczy tylko odczekać aż nasionka napęcznieją, dodać owoce i gotowe. Można go przygotować na zwykłym mleku, ale na kokosowym ma fajniejszy smak. Czasami używam też gotowego napoju mlecznego o smaku kokosowym, wtedy nie dodaję już miodu.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 kiwi
Mleko miksujemy z miodem, dodajemy nasiona chia , mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie całość ponownie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem blendujemy obrane kiwi i wylewamy na pudding. Dekorujemy plasterkami kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz