Łazanki, tak jak i bigos, można przygotować na wiele
sposobów. My najbardziej lubimy je ze smażonym mięsem mielonym i kiszoną
kapustą. Robię je w miesiącach zimowych, bo właśnie teraz jemy najwięcej zdrowej,
kiszonej kapusty. Danie jest bardzo sycące, smaczne tuż po przygotowaniu, a
jeszcze lepsze po odsmażeniu kolejnego dnia, więc nie ma się co martwić jeśli
zrobimy zbyt dużą porcję.
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 500 g kiszonej kapusty
- 400 g makaronu łazanki
- 2 średnie cebule
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pokruszonych suszonych grzybów
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
- sól i pieprz
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać szklanką wody,
dodać liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę cukru i pokruszone, suszone
grzyby. Gotować do miękkości, ok. 30 minut. Po ugotowaniu odsączyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany
olej, podsmażyć, aż zrobi się szklista i dodać rozdrobnione mięso mielone.
Smażyć do lekkiego zrumienienia, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i
papryką. Zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu do momentu aż woda
wyparuje. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć razem jeszcze 5 – 10 minut.
Makaron łazanki ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić i wymieszać z mięsem i kapustą. Podawać od razu lub po odsmażeniu.
Sama zawsze kombinuję z obiadami, a nigdy nie brałam się za bary z klasykami :) widzę, że niesłusznie bo te łazanki aż do mnie mówią :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, wypróbowałam na święta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńSuper danie zawsze robiłem z bialą kapustą ale z kiszona też swietne
OdpowiedzUsuńSuper przepis, przyda się na święta!
OdpowiedzUsuńPychotka! Dziękuję za świetny przepis
OdpowiedzUsuńMniami! Pyszne
OdpowiedzUsuńSuper łatwy przepis i do tego pewnie jeszcze smaczny :P
OdpowiedzUsuńdzięki za super przepis!
OdpowiedzUsuń