poniedziałek, 11 lutego 2019

KOPERTY FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I KRÓWKĄ



Te ciastka to kolejny pomysł na szybki deser z ciasta francuskiego. Z jabłkiem i słodkimi krówkami smakują wyśmienicie. Polecam!

Składniki na 6 ciastek:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 średnie jabłka
  • 12 cukierków krówek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru pudru


Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów. Na każdym układamy porcję jabłek i po 2 pokrojone na kawałki krówki. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody, delikatnie smarujemy krawędzie kwadratów i sklejamy prostokątne koperty. Brzegi dociskamy widelcem, a od góry robimy po 2 – 3 niewielkie, ukośne nacięcia. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z ½ szklanki cukru pudru i 1 – 2 łyżek gorącej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz