Te ciastka to kolejny pomysł na szybki deser z ciasta francuskiego. Z jabłkiem i słodkimi krówkami smakują wyśmienicie. Polecam!
Składniki na 6 ciastek:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 średnie jabłka
- 12 cukierków krówek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru pudru
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów. Na
każdym układamy porcję jabłek i po 2 pokrojone na kawałki krówki. Jajko
roztrzepujemy z odrobiną wody, delikatnie smarujemy krawędzie kwadratów i
sklejamy prostokątne koperty. Brzegi dociskamy widelcem, a od góry robimy po 2
– 3 niewielkie, ukośne nacięcia. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia
wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 20
minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C
bez termoobiegu). Studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z ½ szklanki cukru
pudru i 1 – 2 łyżek gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz