piątek, 15 lutego 2019

BUŁKI WACHLARZYKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ



Bułeczki sklejane masłem czosnkowo-pietruszkowym piekę bardzo często, bo je uwielbiamy. Córka odrywając płatek po płatku, mówi że to róże. Są świetne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup, a latem dużym powodzeniem cieszą się na spotkaniach przy grillu. 

Składniki na 12 sztuk:
  • 350 g mąki
  • 180 g letniego mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki

Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe mleko, roztopione masło, roztrzepane jajko, sól oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.
W tym czasie do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną pietruszkę. Ucieramy do połączenia się składników. Formę na muffinki smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przenosimy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Całą powierzchnię smarujemy masłem czosnkowo-pietruszkowym, a następnie tniemy wzdłuż na 6 pasków o wymiarach 5 x 60 cm. Paski układamy jeden na drugim, stroną z masłem do góry i kroimy na 12 równych części. Porcje ciasta układamy na sztorc w przygotowanej formie do muffinek i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Bułeczki powinny się tylko lekko zarumienić na krawędziach ciasta.



1 komentarz: