Bułeczki sklejane masłem czosnkowo-pietruszkowym piekę bardzo często, bo je uwielbiamy. Córka odrywając płatek po płatku, mówi że to róże. Są świetne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup, a latem dużym powodzeniem cieszą się na spotkaniach przy grillu.
Składniki na 12 sztuk:
- 350 g mąki
- 180 g letniego mleka
- 20 g roztopionego masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 12 g świeżych drożdży
- Dodatkowo:
- 50 g miękkiego masła
- 4 duże ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mleka.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy
pozostałe mleko, roztopione masło, roztrzepane jajko, sól oraz rozczyn z
drożdży. Wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto
formujemy w kulę i odstawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.
W tym czasie do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek oraz drobno posiekaną pietruszkę. Ucieramy do połączenia się
składników. Formę na muffinki smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub
bułką tartą.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przenosimy je na blat
oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Całą
powierzchnię smarujemy masłem czosnkowo-pietruszkowym, a następnie tniemy
wzdłuż na 6 pasków o wymiarach 5 x 60 cm. Paski układamy jeden na drugim,
stroną z masłem do góry i kroimy na 12 równych części. Porcje ciasta układamy
na sztorc w przygotowanej formie do muffinek i odstawiamy na 30 minut do
wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Bułeczki powinny się tylko lekko zarumienić na krawędziach ciasta.
Bardzo ciekawie wykonane :)
OdpowiedzUsuń