Prosta i szybka, a przy tym pyszna i treściwa zupa z klopsikami. Podaję ją najczęściej w zimowe dni, kiedy szybko trzeba podać rodzinie coś ciepłego na obiad. Jest tak sycąca, że nie trzeba już robić drugiego dania, zwłaszcza gdy zjemy ją z bułką lub bagietką.
- 300 g mięsa mielonego
- 1 małe jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 500 g pieczarek
- 2 duże pory – białe części
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 100 g serka topionego
- 1,5 litra lekkiego bulionu
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną, pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrabiamy i formujemy malutkie pulpety. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy pulpeciki i gotujemy 12 minut na małym ogniu. Pulpety wyjmujemy na talerz, a do bulionu wrzucamy serek topiony i podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do lekkiego zrumienienia i przekładamy do bulionu. Oczyszczone pory i marchewkę kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do bulionu. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości marchewki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pulpeciki i posypujemy pozostałą natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz