piątek, 8 lutego 2019

ZUPA POROWO-PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI



Prosta i szybka, a przy tym pyszna i treściwa zupa z klopsikami. Podaję ją najczęściej w zimowe dni, kiedy szybko trzeba podać rodzinie coś ciepłego na obiad. Jest tak sycąca, że nie trzeba już robić drugiego dania, zwłaszcza gdy zjemy ją z bułką lub bagietką.


  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże pory – białe części
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 100 g serka topionego
  • 1,5 litra lekkiego bulionu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną, pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrabiamy i formujemy malutkie pulpety. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy pulpeciki i gotujemy 12 minut na małym ogniu. Pulpety wyjmujemy na talerz, a do bulionu wrzucamy serek topiony i podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do lekkiego zrumienienia i przekładamy do bulionu. Oczyszczone pory i marchewkę kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do bulionu. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości marchewki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pulpeciki i posypujemy pozostałą natka pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz