piątek, 23 lutego 2018

MUFFINKI Z BANANEM I MASŁEM ORZECHOWYM




Nie od dziś wiadomo, że połączenie banana z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę. U mnie te dwa energetyczne składniki spotkały się w pysznej muffince – na małe co nieco do kawy lub na drugie śniadanie do szkoły. Puszyste, mięciutkie, pięknie pachną i rewelacyjnie smakują. 

Składniki na 15 muffinek:
  • 60 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki masła orzechowego (150g) + 7 łyżeczek
  • 3 duże, mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pół szklanki masła orzechowego i banany rozgniecione widelcem na mus. Miksujemy i dodajemy kolejno po 1 jajku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy do połączenia się składników. Ciastem napełniamy papilotki do muffinek do ¾ ich wysokości. Na wierzch każdej muffinki wykładamy około pół łyżeczki masła orzechowego i delikatnie mieszamy z wierzchnią warstwą (np. przy pomocy wykałaczki). Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). 

1 komentarz:

  1. Banan i masło orzechowe to chyba najlepsze połączenie na deser! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń