piątek, 3 lutego 2017

PIERŚ Z INDYKA NA KANAPKI




Domowa wędlina z pieczonej piersi indyka to samo zdrowie – jest niskokaloryczna i bogata w wartości odżywcze. Dzięki marynacie jest soczysta i aromatyczna. Kosztuje mniej od wędlin sklepowych, a przy tym jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Aby ją upiec na zdrowe kanapki dla rodziny tak naprawdę wystarczy tylko chcieć!

  • 1 pierś z indyka (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
Pierś z indyka myjemy i osuszamy. Mięso związujemy sznurkiem, aby nadać pieczeni zwarty, owalny kształt.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami marynaty, mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy nadmiarem marynaty, przykrywamy i pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmujemy, aby pieczeń się przyrumieniła. Studzimy, rozcinamy sznurek i zimną pieczeń kroimy w cienkie plasterki. 

2 komentarze:

  1. Witam! Pięknie wygląda ta pierś! Proszę mi powiedzieć, czy rzeczywiście wychodzi soczysta? Czy może warto by było dodatkowo nastrzyknąć ją wodą z solą/solą peklową na noc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie zdecydowanie jest wystarczająco soczysta, ale zależy od upodobań. Wiadomo że mięso z piersi indyka czy kurczaka samo w sobie nie jest zbyt soczyste, więc jeśli ktoś lubi mocno wilgotne wędliny sklepowe to może być zawiedziony. Po całonocnym marynowaniu wychodzi soczysta w sam raz, jak na wędline domową. Nie mam doświadczeń w nastrzykiwaniu mięs, więc nie wiem czy byłaby lepsza. Proszę wypróbować przepis i ewentualnie nastepbym razem ulepszyć go wg własnego gustu. Życzę powodzenia i pozdrawiam!

      Usuń