czwartek, 16 lutego 2017

HRECZNIAKI - KRESOWE KOTLETY Z KASZY I TWAROGU




Hreczniaki wywodzące się z kuchni kresowej to pyszne i treściwe kotlety z kaszy gryczanej i białego sera. Gryka w kuchni Kresów Wschodnich nazywana jest hreczką, stąd ich upowszechniona nazwa hreczniaki. Mam to szczęście, że cała moja rodzinka lubi kaszę gryczaną, więc pojawia się u nas bardzo często, a w połączeniu z twarogiem to już prawdziwy rarytas. Hreczniaki, podobnie jak kotlety z kaszy i mięsa mielonego (zwane też hreczynkami) najlepiej podawać z sosem pieczarkowym, choć mi osobiście najbardziej smakują z kleksem jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśnej śmietany. Jeśli lubicie te smaki znajdziecie u mnie też przepis na pyszne pierogi z kaszą i twarogiem.

Składniki na 10 kotletów:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulkę łączymy z twarogiem. Całość możemy w tym momencie przepuścić przez maszynkę do mięsa, rozdrobnić przy pomocy ręcznego blendera lub pozostawić tak jak jest. Do masy dodajemy jajko, łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy i formujemy płaskie kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz