środa, 22 lutego 2017

KARNAWAŁOWE KOKARDKI SEROWE




Karnawałowe szaleństwo pomału dobiega końca, więc podrzucam szybciutki przepis na serowe kokardki. Powstały w oparciu o przepis na tradycyjne faworki wzbogacony niemielonym twarogiem, który dodaje im fajnego smaku. Najlepsze są w dniu smażenia, potem niestety twardnieją, więc nie ma co sobie żałować, tylko cieszyć się nimi, póki są. 

Składniki na ok. 100 sztuk:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 100 g twarogu niemielonego z kostki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Z mąki, twarogu, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany, szczypty soli i spirytusu zagniatamy ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od rąk, oraz będzie zwarte i plastyczne, przekładamy je na stolnicę lub matę oprószoną mąką, dzielimy na połowę i bardzo cienko rozwałkowujemy. Radełkiem lub nożem kroimy na paski o długości 6 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek ściskamy palcami w połowie, tworząc kokardkę (dość mocno, aby nie rozkleiły się w czasie smażenia). Kokardki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, po 2 – 3 minuty z obu stron, do zrumienienia. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz